fbpx

Plățile de buzunar și corupția din sistemul medical, pe agenda de discuții a Ministrei Sănătății și directorului CNA

Plățile de buzunar și corupția în sistemul medical s-au regăsit pe agenda de discuții de miercuri a ministrei Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco și a directorului Centrului Național Anticorupție, Ruslan Flocea.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În cadrul întâlnirii au mai fost abordate subiecte, precum plățile informale pentru acordarea serviciilor medicale în Republica Moldova, achizițiile publice trucate și netransparente a medicamentelor și acțiunile de prevenire a corupției, inclusiv pregătirea formatorilor în domeniu.

„Instituțiile medicale au obligația de a fi un exemplu de integritate și transparență. Cu regret, datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că circa 70% din plățile pentru sănătate în Republica Moldova sunt „plăți din buzunar” achitate de cetățeni atât oficial cât și neoficial, deși ei beneficiază de polițe de asigurare. 

Este binevenită informarea și instruirea medicilor pe segmentul de anticorupție și integritate, dar este necesar ca această informare să acopere și segmentul populației care trebuie să conștientizeze că practica plăților medicale neoficiale este una ilegală, iar în virtutea sistemului existent de asigurare medicală obligatorie, cetățenii beneficiază de servicii medicale gratuite”, a menționat ministra Sănătății în cadrul dialogului.

În același context, Ruslan Flocea a declarat că sistemul de sănătate este o prioritate pentru CNA, iar eradicarea practicilor de colectare a plăților directe din buzunarul cetățenilor reprezintă unul dintre obiectivele instituției. Întrucât populația își exprimă frecvent nemulțumirea față de acest fenomen ilegal, directorul CNA a dat asigurări că, împreună cu MSMPS, va face tot posibilul pentru a-l dezrădăcina.

S-a adus în discuție și dosarul penal investigat de către ofițerii CNA privind desfășurarea licitației și achiziției publice pentru procurarea insulinei (biosimilarul Strim).

Astfel, s-a convenit ca ambele autorități să ia măsurile de rigoare în vederea depistării schemelor de achiziții publice trucate și netransparente în care au fost implicați funcționarii din sistemul medical.

La finalul întrevederii, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și directorul Centrului Național Anticorupție au decis să-şi fortifice capacităţile instituţionale.

Articole asemănătoare

Back to top button