fbpx

Numirea unui nou judecător la CC: Demararea procedurii, amânată de CSM

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a amânat demararea procedurii de numire în funcție a unui judecător la Curtea Constituţională (CC). Totul pentru că legislația nu prevede un mecanism standard de desemnare a unui judecător în componența Înaltei Curți, iar CSM nu are un regulament pentru anunțarea unui concurs în acest sens.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În cadrul ședinței de astăzi, potrivit Ziarului de Gardă, membrii CSM au decis amânarea demarării procedurii de numire în funcție a unui judecător la CC și crearea unui grup de lucru care să stabilească un regulament de organizarea și desfășurare a concursului pentru selectarea unui magistrat.

Propunerea de organizare a unui concurs pentru selectarea unui judecător la CC din partea CSM a venit din partea președintei interimare a CSM Luiza Gafton.

„Legislația nu prevede o modalitate standard de desemnare a unui judecător la CC. Dar am avut practici când a fost organizat concurs. Propun să organizăm un concurs în acest sens”, a decllarat Gafton.

Membra CSM Carolina Ciugureanu-Mihailuță a propus stabilirea unui regulament pentru organizarea concursului, precizând că în proiectul prezentat azi sunt unele neclarități.

„Propun să stabilim un gen de uniformizare a regulilor de selectare a judecătorilor CC de către exponenții celor trei puteri. M-am uitat peste regulamentului Guvernului în acest sens. Este un regulament simplu”, a spus Ciugureanu.

Astfel, CSM a decis crearea unui grup de lucru care să elaboreze un regulament de organizare și desfășurare a concursului.

Vacanța funcției de judecător la CC a devenit vacantă la 28 ianuarie, după decesul magistratului Eduard Ababei.

Din componența Înaltei Curți, câte doi membri sunt desemnați de CSM, Guvern și Parlament.

Citește și: Judecătorul Curții Constituționale, Eduard Ababei, a decedat la vârsta de 52 de ani

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button