fbpx

Moldova nu are nevoie de Pfizer și vaccin la preț preferențial? Nemerenco a prezentat o anchetă semnată de fosta conducere a Ministerului Sănătății

Fosta conducere a Ministerului Sănătății (MSMPS) a refuzat vaccinul Pfizer și ar fi menționat într-o anchetă emisă de platforma COVAX, prin intermediul căreia țării noastre urma să îi fie livrat preparatul pentru imunizarea împotriva COVID-19, că nu am avea nevoie de el la preț preferențial. Declarația a fost făcută în studioul emisiunii InProfunzime de la ProTV și aparține consilierei prezidențiale Ala Nemerenco.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Aceasta a precizat că Președinția a solicitata MSMPS informații ce țin de pregătirea pentru procesul e vaccinare și au primit documentele respective, pe care le-a prezentat în emisie directă. Unul dintre documentele citate de Nemerenco datează cu 7 decembrie 2020, iar al doilea cu 30 decembrie 2020.

Potrivit lor, Moldova refuză preparatul produs de Pfizer. Motivația ar fi că medicamentul are nevoie de condiții speciale de transportare și păstrare.

„În Uniunea Europeană, țările majoritar au fost asigurate cu Pfizer. Pfizer a fost primul vaccin aprobat și calificat. Moderna a fost mai târziu. Din moment ce am scris că nu avem nevoie de Pfizer, unele țări au primit deja Pfizer. Noi o să stăm și o să așteptăm un alt vaccin”, a punctat Nemerenco.

În același timp, oficiala a menționat că România ne va dona preparatul produs de Moderna. Potrivit ei, s-a renunțat la livrarea Pfizer tot din cauza condițiilor de transportare, păstrare și administrare necesare pentru acest vaccin. Autoritățile au transmis deja pachetul necesar de documente către companie pentru a primi medicamentul și așteaptă un răspuns.

Așadar, dacă acesta va fi pozitiv, MSMPS trebuie să organizeze livrarea. La fel, pe lângă vaccinul donat de România, Moldova urmează să primească de la Organizația Mondială a Sănătății un vaccin pentru circa 20% din populația țării, iar în caz de necesitate vor fi achiziționate suplimentar și alte loturi. Totodată, Igor Dodon anunța luni că Rusia ar urma să livreze Moldovei sute de mii de doze de Sputnik V, iar procesul de înregistrare a preparatului a început deja.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

CITEȘTE ȘI:

„Cred că primele doze vor veni în această săptămână”: Europarlamentarul Mureșan, despre vaccinul anti-coronavirus promis de România

Articole asemănătoare

Back to top button