fbpx

Maia Sandu, către Charles Michel: Cu UE avem o prietenie confirmată în timp și pe multe domenii de cooperare

Președinta Republicii Moldova afirmă că țara noastră este prietenă cu Uniunea Europeană, iar prietenul la nevoie se cunoaște. Declarația a fost făcută în cadrul unui briefing de presă, susținut alături de președintele Consiliului European, Charles Michel, aflat într-o vizită la Chișinău.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

„Noi avem o zicală în Republica Moldova – prietenul la nevoie se cunoaște. Uniunea Europeană este o adevărată prietenă a țării noastre, avem o prietenie confirmată în timp și avem o prietenie pe multe domenii de cooperare.

Din 17 martie, cooperăm direct în domeniul managementului frontierei – peste 70 de polițiști europeni din cadrul Misiunii Frontex muncesc alături de colegii lor din Moldova la diferite puncte de trecere a frontierei. Își continuă activitatea Misiunea Europeană de Monitorizare a Frontierei, EUBAM, iar pe 30 martie o echipă a EUROPOL a început o nouă misiune în Republica Moldova.

Vezi și: Care sunt șansele R. Moldova de a deveni candidat la UE până în iunie? Răspunsul președintelui Consiliului European

Apreciem cooperarea cu Facilitatea Europeană pentru Pace, sprijinul oferit de Uniunea Europeană pentru consolidarea rezilienței țării noastre în condițiile războiului informațional”, a declarat Maia Sandu.

Potrivit șefei statului, țara noastră are un dialog foarte important în domeniul energetic, care urmărește consolidarea independenței și a eficienței energetice a țării noastre. Conectarea Moldovei, împreună cu Ucraina, la rețeaua europeană continentală de electricitate, ENTSO-E, pe 16 martie, reprezintă un pas important în această direcție.

„Republica Moldova are nevoie de investiții pentru relansarea economiei afectate de război, pentru diminuarea consecințelor pandemiei și atenuarea crizei energetice. Contăm pe Programul de relansare economică și pe Planul investițional al Parteneriatului estic, oferite Moldovei în contextul cooperării noastre cu Uniunea Europeană. Dar pentru a valorifica toate aceste oportunități, avem nevoie de pace”, a conchis președinta.

Vezi și: Preşedintele Consiliului European: UE are datoria să susțină R. Moldova și ia în considerare un sprijin militar suplimentar

Articole asemănătoare

Back to top button