fbpx

Preşedintele Consiliului European: UE are datoria să susțină R. Moldova și ia în considerare un sprijin militar suplimentar

Uniunea Europeană are datoria să susţină Republica Moldova și ia în considerare un sprijin militar suplimentar. Declarația a fost făcută miercuri de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în cadrul unui briefing de presă susținut alături de președinta Maia Sandu.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

UE va creşte în mod considerabil sprijinul său militar pentru Republica Moldova, a subliniat Charles Michel, a cărui vizită în Republica Moldova intervine la câteva zile după atacuri produse în Transnistria, regiunea separatistă prorusă din estul republicii, care au alimentat temerile privind extinderea conflictului din Ucraina.

„UE este pe deplin solidară cu ţara dumneavoastră, Republica Moldova. Este de datoria noastră europeană să ajutăm şi să susţinem ţara dumneavoastră şi să ne creştem sprijinul pentru stabilitatea dumneavoastră, pentru securitatea şi integritatea teritorială a republicii”, a declarat Charles Michel într-o conferinţă de presă comună susţinută cu preşedinta Maia Sandu.

El a spus că acest sprijin vine să se adauge ajutorului în domeniile logisticii şi apărării cibernetice asupra cărora UE a convenit deja.

Charles Michel a refuzat să ofere detalii, dar a spus că această asistenţă este extrem de importantă pentru a evita orice fel de escaladare, notează Reuters.

Vezi și: Maia Sandu, către Charles Michel: Cu UE avem o prietenie confirmată în timp și pe multe domenii de cooperare

La rândul său, preşedinta Republicii Moldova a mulţumit partenerilor europeni pentru ajutorul umanitar în valoare de peste 13 milioane de euro acordat până în prezent Chişinăului şi a reiterat dorinţa de integrare cât mai rapidă a Republicii Moldova în UE.

„Mulţumim pentru ajutorul oferit ţării noastre şi contăm pe suportul UE pentru deschiderea pieţei pentru fructele din Republica Moldova. Avem nevoie şi de permise pentru transportul de mărfuri în UE. Planurile şi intenţiile noastre nu s-au schimbat. Vrem să construim un stat puternic, vrem să avem servicii de calitate, să continuăm reforma justiţiei şi să le oferim tinerilor noştri şansa de a munci şi trăi acasă, însă pentru a valorifica toate oportunităţile avem nevoie de pace”, a declarat Maia Sandu.

Vezi și: Care sunt șansele R. Moldova de a deveni candidat la UE până în iunie? Răspunsul președintelui Consiliului European

În contextul anunțului lui Michel privind sprijinul militar al UE, Ministerul de Externe a venit cu câteva precizări de presă. Potrivit autorităților, Republica Moldova beneficiază de asistență din partea Uniunii Europene prin intermediul Instrumentului european pentru pace (European Peace Facility). Asistența respectivă nu vizează și nu se referă la armament letal.

„Activitățile pentru anul 2021 au inclus consolidarea capacităților medicale ale Armatei Naționale și sporirea capacităților geniștilor moldoveni cu un suport în valoare de 7 milioane euro.

Pentru următoarea perioadă au fost identificate 6 domenii de interes: logistică militară, mobilitate, comandă și control, apărarea cibernetică, capacități de monitorizare a situației și comunicații tactice.

Republica Moldova și Uniunea Europeană continuă cooperarea în vederea sporirii rezilienței și modernizării sectorului de apărare”, anunță Ministerul de Externe.

Articole asemănătoare

Back to top button