fbpx

Magistrații au decis! Legea cu privire la funcționarea limbilor – neconstituțională

Curtea Constituțională (CC) a decis că Legea cu privire la funcționarea limbilor este neconstituțională. Hotărârea a fost pronunțată acum câteva minute de președinta CC, Domnica Manole.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

La ședința Curții unde s-a examinat chestiunea au participat autorii sesizărilor – deputații Dinu Plîngău și Octavian Țîcu, dar a lipsit deputata Maria Ciobanu. În sală a fost și Vasile Bolea – unul dintre autorii proiectului, dar și ministrul interimar al Justiției, Fadei Nagacevschi.

De menționat este că în fața Curții Constituționale s-au adunat două grupuri de manifestanți, unul pledând pentru declararea legii neconstituționale, iar ceilalți – pentru menținerea ei. Ca urmare, atunci când din instituție a ieșit Țîcu – a fost inclusă la boxă muzică în rusă, ce conținea limbaj licențios, iar Nagacevschi a fost huiduit și numit „Iuda” și „trădător”.

În document se mai indică faptul că judecătorul Vladimir Țurcan a avut opinie separată față de cea a colegilor săi de la Curtea Constituțională. Precizarea a fost făcută și de Domnica Manole atunci când a pronunțat hotărârea.

Legea cu privire la funcționarea limbilor a fost adoptată de Parlament în decembrie 2020 și spune că documentele trebuie traduse în limba rusă, plăcuțele cu denumirile instituțiilor, organizațiilor și întreprinderilor să fie scrise în română și rusă; iar denumirea produselor – în rusă și română. AICI pot fi consultate prevederile legii.

Precizăm că, pe 16 decembrie 2020 s-au adoptat mai multe proiecte în grabă, până la miezul nopții, ședința din fiind ultima din sesiunea de iarnă a Legislativului.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button