fbpx

Litvinenco: Nu a fost o simplă migrare de deputați. A avut loc o cumpărare masivă, cu cote inimaginabile

Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco susține că „în perioada 2015-2019 nu a fost o simplă migrare de deputați, ci o cumpărare masivă cu cote inimaginabile”. Potrivit lui, acesta este un studiu de caz care trebuie analizat de procurori și judecători.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

„De regulă, nu mă expun pe cazuri penale aflate în investigație sau în judecată decât dacă sunt situații extrem de grave din perspectiva unui „observator independent”. În cazul anunțului procurorilor de azi, vreau să fac o excepție. Aceasta nu ține nicidecum de fondul cauzelor – evident că aici e treaba procurorilor și judecătorilor să-și fac treaba dacă se confirmă vinovăția; plus că, precum se știe, nu sunt doar aceste cazuri.

Precizarea mea ține de fenomenul în sine. Părăsirea unei formațiuni politice și aderarea la alta nu este o invenţie a noastră şi se întâlneşte şi la „case mai mari”. Însă ceea ce s-a întâmplat în perioada 2015-2019 în Republica Moldova nu este o simplă migrare de deputați. Asta a fost doar finalitatea, „vârful icebergului”; în realitate a avut loc o cumpărare masivă de deputați. Cu cote inimaginabile. Similar cum se cumpără obiectele la piață.

Este un studiu de caz care trebuie încă analizat. Dar nici asta nu este cel mai grav lucru. Cel mai grav este că, prin astfel de perversiuni, se atentează la esența democrației. Așa cum au conceput-o încă grecii antici. Care poate fi rezumată la aceea că puterea de stat se exercită ca urmare și pe baza votului oamenilor. Doar a lor. Nu poți să scuipi pur și simplu în votul oamenilor și să-ți iei toată puterea de stat pentru că ai bani și pentru că procurorii închid ochii și/sau contribuie la asta. Este un precedent nefast care nu trebuie să mai aibă loc niciodată în Republica Moldova. Niciodată”, a scris Sergiu Litvinenco într-o postare pe rețelele de socializare.

Amintim că miercuri, 2 februarie, ofițerii Serviciului Informații și procurorii anticorupție au descins cu mai multe percheziții la domiciliile mai multor foști deputați din Parlamentul R. Moldova. Perchezițiile se efectuează în cadrul investigării faptelor de îmbogățire ilicită a 13 ex-deputați în Parlamentul Republicii Moldova, fiind vizate 47 de bunuri imobile și 13 autoturisme.

Citește și: Cine sunt cei 13 foști deputați cercetați pentru îmbogățire ilicită, la domiciliile cărora au descins procurorii în această dimineață

Articole asemănătoare

Back to top button