fbpx

Legislația privind angajarea străinilor în Moldova se modifică. Muncitorilor nu li se va mai achita salariul mediu prognozat pe economie

Procesul de angajare a străinilor la muncă în Republica Moldova urmează a fi optimizat. În ședința plenară de miercuri, 16 decembrie, deputații au aprobat, în lectura a doua, un proiect de modificare a legislației.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit documentului, urmează a fi exclusă obligativitatea autentificării notariale a spațiului locativ în procesul de documentare a lucrătorilor străini. De asemenea, angajatorul nu va mai fi obligat să achite străinilor un salariu mediu prognozat pe economie, așa cum prevede actualmente legislația.

În conformitate cu modificările prevăzute, cetățeanul străin va prezenta pentru acordarea dreptului de ședere o copie a contractului încheiat cu întreprinderea unde va lucra. La fel, va fi exclus și alineatul care reglementează modalitatea de documentare a străinilor în scop de muncă, în baza listei ocupațiilor prioritare, aprobate de Guvern.

Printre propunerile incluse în proiect se regăsește și posibilitatea de prelungire a dreptului de ședere provizorie doar până la trei ani consecutiv. De asemenea, persoana juridică responsabilă, care va prezenta intenționat acte incorecte sau neautentice autorităților despre străini, pentru acordarea sau prelungirea dreptului de ședere în scop de muncă a persoanelor aflate provizoriu în Republica Moldova, va fi sancționată cu amendă de până la 7500 de lei.

„Proiectul de modificare a cadrului normativ în domeniu urmează să optimizeze procesele de angajare a străinilor la muncă pe piața autohtonă, să elimine lacunele și barierele administrative depistate, cu racordarea prevederilor legislației la necesitățile economiei naționale și respectarea cerințelor tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte”, se menționează în nota informativă a proiectului.

Inițiativa legislativă aparține Guvernului. Amintim că în ședința nocturnă de pe 16 decembrie deputații au votat un șir de proiecte, printre care cel care se referă la funcționarea limbii ruse pe teritoriul Republicii Moldova, dar și bugetul de stat pentru anul viitor. Sesiunea plenară a Legislativului s-a încheiat aproape de miezul nopții.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button