fbpx

Gazprom amenință din nou cu rezilierea contractului și sistarea livrărilor de gaze naturale. Ce acuzații aduce compania

Republica Moldova ar putea rămâne fără gaz. Gazprom amenință din nou cu rezilierea contractului cu Moldovagaz și sistarea livrării de gaze naturale. Gigantul rus susține că acest lucru se va întâmpla dacă țara noastră nu va plăti pentru consumul de gaze până la 20 octombrie.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Compania rusească a declarat că Moldovagaz a încălcat termenii contractului privind termenul de achitare.

„Pe parcursul anului 2022, compania Moldovagaz a încălcat în mod regulat termenii contractului privind termenul de plată pentru gazul furnizat, de asemenea, a solicitat în mod repetat Gazprom-ului atenuarea obligațiilor contractuale în ceea ce privește volumele de furnizare”, anunță Gazprom pe canalul său de Telegram.

De asemenea, gigantul rus susține că NJSC Naftogaz Ucraina refuză să-i ofere serviciul de transport de gaze integral. Astfel, acesta ar fi motivul pentru care în luna octombrie 2022, Gazprom are posibilitatea să furnizeze doar 5,7 milioane de metri cubi pe zi de gaz, din cele 8,06 milioane de metri cubi pe zi necesare.

„Gazprom își rezervă toate drepturile, inclusiv dreptul de a opri complet livrările în cazul încălcării obligației de plată a gazelor până la data de 20 octombrie 2022, precum și dreptul de a rezilia contractul în orice moment din cauza unei încălcări grave a termenele pentru încheierea unui acord de stingere a datoriei istorice a SA Moldovagaz”, se mai menționează în comunicat.

Amintim că vicepremierul Andrei Spînu a anunțat sâmbătă, 1 octombrie, că Republica Moldova urmează să stocheze gaze naturale în Ucraina și România. Totodată, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a declarat că Moldovagaz a primit de la Gazprom confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie.

Articole asemănătoare

Back to top button