fbpx

Spînu: „Vom stoca gaz în Ucraina și România”. Motivul pentru care Gazprom ar fi limitat livrările către R. Moldova

Republica Moldova urmează să stocheze gaze naturale în Ucraina și România. Anunțul a fost făcut sâmbătă, 1 octombrie, de către viceprim-ministrul Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă. De asemenea, oficialul a vorbit și despre motivul pentru care Gazprom a redus livrările de gaz cu 30%.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Vom stoca în Ucraina și România din simplul motiv că capacitățile de stocare în România au anumite limitări tehnice și este nevoie să facem această diversificare a stocului. Nu vedem careva riscuri pentru stocul de gaz în Ucraina”, a spus ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Potrivit vicepremierului Spînu, Gazprom ar fi limitat livrările de gaz din cauza unor probleme tehnice.

„Ei au făcut referință la o problemă tehnică, dar noi nu o considerăm argumentată. Incertitudinea în care operează Gazprom în această perioadă este foarte mare. Ieri, am fost anunțați despre continuarea livrărilor după ora 08.00 seara”, a mai spus Andrei Spînu.

Totodată, oficialul condamnă atitudinea gigantului rus, susținând că „nu este un comportament normal”.

„Noi credem că nu este un comportament normal, vorbim de viața și sănătatea oamenilor și cred că colegii de la Gazprom ar trebuie să înțeleagă acest lucru”, a adăugat Spînu.

Totuși, Andrei Spînu asigură cetățenii că Republica Molodva nu va rămâne fără gaz, având stocate și câteva zeci de milioane de metri cubi de gaz.

„În caz că Gazprom totuși nu va oferi cele 30% de gaze conform contractului, Energocom deja are stocate 53,5 milioane de metri cubi de gaz, care ar putea fi folosite pentru a acoperi consumul care va fi necesar”, a declarat Andrei Spînu.

Amintim că tot sâmbătă, 1 septembrie, directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că livrările de gaze nu ar fi fost limitate, iar totul „se desfășoară ca de obicei”.

Citește și: Vom avea gaz! Gazprom confirmă parțial livrările către R. Moldova pentru luna octombrie

Articole asemănătoare

Back to top button