fbpx

foto | Trei deținuți de la Penitenciarul nr.18, în stare critică. Ce a depistat Avocatul Poporului după vizita preventivă?

Funcționarii de la Oficiul Avocatului Poporului au efectuat de curând o vizită preventivă la Penitenciarul nr.18 Brănești, Orhei, pentru a monitoriza situația privind respectarea drepturilor persoanelor aflate în custodie.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Echipa a constatat supraaglomerarea penitenciarului cu 78 de persoane peste limita admisibilă. De asemenea, din lipsa spațiilor destinate deținerii persoanelor aflate la refuzul de hrană, acestea sunt plasate într-o încăpere improvizată care nu corespunde standardelor și normelor minime aplicabile în materie și sunt incompatibile cu respectarea demnității umane, au efect dăunător asupra sănătății mentale, somatice și sociale a persoanelor private de libertate.

Mai mult, în pofida stării critice de sănătate, deținuții din boxa respectivă nu au fost transferați în spitalul-penitenciar pentru acordarea îngrijirilor medicale corespunzătoare.

Un condamnat se afla în greva foamei de 30 zile, din cauza „dezacordului cu sentința judecătorească”, dintre care 25 de zile din perioada acțiunii de protest a fost deținut de unul singur. Acesta era extenuat și într-o stare depresivă. Potrivit codeținuților, acesta nu a beneficiat de supraveghere medicală permanentă, contrar prevederilor articolului 223 din Codul de executare, deși și-a pierdut cunoștința de câteva ori. Deținutul era dispus să continue acțiunea de protest până la soluționarea pretențiilor sale.

Un alt deținut se afla în greva foamei de pe 25 iulie, din cauza că i s-a refuzat transferul la spitalul-penitenciar sau la un spital civil pentru efectuarea intervenției chirurgicale. De o perioadă îndelungată de timp, deținutul suferă de o maladie în acutizare, fapt ce-i creează dureri fizice insuportabile. Asistența medicală acordată în Penitenciarul de la Brănești nu a avut niciun efect.

Cel de-al treilea deținut se afla în greva foamei de șase zile, de asemenea pe motiv că nu i se acceptă transferul la o instituție medicală. Acesta are dureri acute la membrele posterioare, cauzate de maladia/dizabilitatea sa. Acesta a solicitat administrației Penitenciarului nr. 11 Bălți, unde s-a aflat anterior, transferul într-o instituție medicală, însă Administrația Națională a Penitenciarelor l-a transferat în Penitenciarul nr. 18 Brănești.

Pe perioada aflării în greva foamei, potrivit Avocatului Poporului, cei trei deținuți nu au fost audiați de procuror, în corespundere cu prevederile articolului 223 din Codul de executare.

Avocatul Poporului a cerut administrației Penitenciarului nr. 18 Brănești transferarea de urgență a celor trei deținuți în spitalul-penitenciar sau la un spital civil pentru a le asigura respectarea dreptului la sănătate și integritate fizică/psihică.

Urmare a actului, pe 2 august a fost efectuat transferul deținuților la spitalul-penitenciar pentru acordarea tratamentului medical necesar, iar pe 14 august, după 44 zile, primul condamnat menționat a renunțat la forma de protest „refuzul de hrană”.

În continuare, Avocatul Poporului informează că va monitoriza îndeplinirea de către administrația Penitenciarului nr.18 Brănești a recomandărilor privind încetarea de a utiliza încăperile improvizate pentru deținerea persoanelor aflate la refuzul de hrană.

Articole asemănătoare

Back to top button