fbpx

foto | Precizările Primăriei referitor la mirosul urât din capitală: Stația de Epurare a apelor uzate funcționează în regim normal

Primăria municipiului Chișinău s-a autosesizat referitor la situația privind mirosul specific atestat în ultimele zile în mai multe zone ale orașului și vine cu precizări. Potrivit administrației publice locale, Stația de Epurare a apelor uzate funcționează în regim normal.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Un grup de lucru format din reprezentanți ai S. A. „Apă-Canal Chișinău”, ai subdiviziunilor de profil și consilieri municipali, care au verificat astăzi situația pe teren, au constatat că nu au fost înregistrate avarii sau alte defecțiuni care ar pune în pericol activitatea acestui obiectiv, iar procesul tehnologic de epurare a apelor uzate se desfășoară în conformitate cu prevederile normativelor de exploatare tehnică.

Primăria municipiului Chișinău mai informează că a solicitat Centrului municipal de sănătate publică și Inspectoratului pentru protecția mediului să preleveze probe pentru determinarea sursei poluării. De asemenea, urmează a fi desfășurate verificări tematice la întreprinderile care activează în preajma Stației de Epurare a apelor reziduale și în zona de protecție a râului Bâc.

Amintim că, de câteva zile, locuitorii capitalei se plâng de mirosul insuportabil simțit în oraș, iar locuitorii din Anenii Noi au protestat la ei în localitate și au cerut autorităților soluționarea problemei. În același timp, fosta directoare „Apă Canal Chișinău”, Veronica Herța, susține că râul Bâc este din nou alb, iar ex-ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a presupus că există defecțiuni la Stația de Epurare.

În urma plângerilor parvenite din partea cetățenilor, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, dar și Procuratura s-au autosesizat în cazul apariției mirosului urât din Chișinău. Secretara de stat a Ministerului, Iuliana Cantaragiu, a anunțat că au fost prelevate probe din apă râului Bâc. Potrivit oficialei, procurorii și inspectorii IPM Chișinău investighează cazul și vor efectua în următoarele zile controale la mai mulți agenți economici”.

La fel, ex-primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a vizitat Stația de Epurare. Acesta a realizat câteva filmulețe de la fața locului și a declarat că obiectivul nu este funcțional, nămolul nu este adunat în geotuburi, ci uscat pe câmp, iar mai multe decantoare și bazine de aerare nu funcționează.

Pe de altă parte, „Apă Canal Chișinău” declară că sursa de poluare și mirosul neplăcut nu este neapărat determinat doar de activitatea Stației de Epurare, care funcționează la parametrii normali.

Citește și: doc | Un locuitor din Anenii Noi a scris o sesizare la Procuratură: Este vorba de o poluare intensivă a răului Bâc

Articole asemănătoare

Back to top button