fbpx

video | Dorin Chirtoacă susține că Stația de Epurare nu funcționează: „Vă salut din mijlocul râului Bâc”

Dorin Chirtoacă a vizitat Stația de Epurare. Fostul primar al capitalei susține că mirosul insuportabil al râului Bâc este cauzat de faptul că aceasta nu funcționează.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Din filmulețele postate de Chirtoacă se vede cum în apa fluviului se revarsă mai multă spumă. Ex-edilul susține că fenomenul respectiv nu se poate produce în urma unui proces tehnologic corect de epurare a apei uzate.

Dorin Chirtoacă declară că nămolul de la stația de epurare nu este strâns în geotuburi. Potrivit lui, nămolul este din nou adunat și uscat pe câmp. La fel, fostul primar relatează că doar o parte din bazinele de aerare a stației de epurare funcționează, din 5 decantoare a apei murdare lucrează doar 2, iar mai mult jumătate din apa uzată este aruncată în Bâc fără a fi prelucrată.

Amintim că, de câteva zile, locuitorii capitalei se plâng de mirosul insuportabil simțit în oraș, iar locuitorii din Anenii Noi au protestat la ei în localitate și au cerut autorităților soluționarea problemei. În același timp, fosta directoare „Apă Canal Chișinău”, Veronica Herța, susține că râul Bâc este din nou alb, iar ex-ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a presupus că există defecțiuni la Stația de Epurare.

În urma plângerilor parvenite din partea cetățenilor, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, dar și Procuratura s-au autosesizat în cazul apariției mirosului urât din Chișinău. Secretara de stat a Ministerului, Iuliana Cantaragiu, a anunțat că au fost prelevate probe din apă râului Bâc. Potrivit oficialei, procurorii și inspectorii IPM Chișinău investighează cazul și vor efectua în următoarele zile controale la mai mulți agenți economici”.

Pe de altă parte, „Apă Canal Chișinău” declară că sursa de poluare și mirosul neplăcut nu este neapărat determinat doar de activitatea Stației de Epurare, care funcționează la parametrii normali.

Citește și: doc | Un locuitor din Anenii Noi a scris o sesizare la Procuratură: Este vorba de o poluare intensivă a răului Bâc

Articole asemănătoare

Back to top button