fbpx

foto | Popescu, la Bruxelles despre procesul de aderare a R. Moldova la UE, și provocările din sfera energiei și securității

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a participat marți, 13 decembrie, la întâlnirea miniștrilor afacerilor externe ai celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, precum și ai Armeniei, Azerbaidjanului, Georgiei și Ucrainei de la Bruxelles. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Subiectul central al întâlnirii a fost viitorul Parteneriatului Estic alături de înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell și comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi.

Parteneriatul Estic este un format util – în care am dezvoltat Acordul de Asociere cu zona de liber schimb aprofundat și cuprinzător iar drept rezultat – două treimi din schimburile noastre comerciale sunt direcționate spre Uniunea Europeană, lucru care ne-a permis să construim o reziliență mai bună decât cea pe care a avut-o țara noastră cu 10 sau 15 ani în urmă. Printre alte beneficii concrete dobândite în timp: regimul liberalizat de vize, o conectivitate mai sporită cu UE, consolidarea democrației noastre”, a scris Nicu Popescu într-o postare pe rețelele de socializare.

De asemenea, viceprim-ministrul a mai discutat despre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în special realizarea Planului de acțiuni aprobat de autorități. Acesta a asigurat că se lucrează asupra unor proiecte concrete în beneficiul comunității și care vor conecta Republica Moldova mai bine cu celelalte state europene – în special în sfera energiei, consolidarea dimensiunii de securitate și apărare.

La Bruxelles, Nicu Popescu a purtat discuții cu mai mulți oficiali, printre care cu miniștrii Bogdan Aurescu din România, Tanja Fajon din Slovenia, Simon Coveney din Irlanda, Nikos Dendias din Grecia, Alexander Schallenberg din Austria, Pekka Haavisto din Finlanda și alți omologi din Uniunea Europeană.

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Articole asemănătoare

Back to top button