fbpx

Femeile vor fi notificate automat privind efectuarea testului citologic

Femeile din Republica Moldova vor fi identificate și notificate automat privind efectuarea screening-ului de col uterin prin intermediul unui sistem informațional automatizat „Registrul de screening cervical”, transmite IPN.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Registrul va oferi posibilitatea să urmărească fiecare caz în mod organizat și va contribui la identificarea etapei de pre-cancer sau cancer la paciente. Femeile eligibile cu vârsta cuprinsă între 25 și 61 ani urmează să ajungă la tratamentul necesar în limita unor termeni prestabiliți.

Fiecare femeie eligibilă va fi anunțată prin intermediul unui apel telefonic, sms sau prin rețele de socializare. În discuție cu medicul de familie, pacienta va anunța decizia sa privind modalitatea de invitație la screening de col uterin. Screening-ul va fi efectuat o dată la trei ani, atunci când persoana este testată negativ. În cazul în care rezultatul este pozitiv, femeia va fi chemată o dată la șase luni sau mai des.

Am intrat în faza de implementare a programului. Noi instruim medicii de familie să utilizeze acest instrument. Am reușit să învățăm asistența medicală primară din Chișinău, continuăm în teritoriu. Atunci când vom familiariza toate instituțiile medicale cu acest instrument, mecanismul va deveni funcțional pentru femeile noastre. Ne-am propus termeni de implementare a mecanismului de la jumătate de an până la 12 luni”, a explicat Diana Văluță, șefa Unității de Coordonare a Implementării Screening-ului de Col Uterin, Institutul Mamei și Copilului.

Anual, în Republica Moldova, cu stări pre-canceroase ale colului uterin sunt diagnosticate aproximativ 600 de femei, iar 300 dintre ele primesc diagnosticul de cancer cervical.

 

Articole asemănătoare

Back to top button