fbpx

„E foarte trist ce s-a întâmplat în Parlament”. Ex-președintele CC, Alexandru Tănase: Demiterea Domnicăi Manole e imposibilă

Fostul președinte al Curții Constituționale (CC) și ex-ministru al Justiției, Alexandru Tănse, s-a arătat nedumerit de deciziile majorității parlamentare, luate vineri în raport cu Înalte Curte și președinta instituției, Domnica Manole. Tănase susține că Manole nu poate fi revocată din funcție prin anularea actului administrativ al Parlamentului din august 2019, prin care a fost numită în funcție. Acesta a opinat că „este foarte trist tot ce s-a întâmplat astăzi în Parlament în jurul Curții Constituționale”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Atât recunoașterea „caracterului captiv al CCM”, cât și decizia de revocare a dnei Domnica Manole, sunt acte descalificante pentru niște politicieni care se respectă pe ei și care respectă valorile statelor de drept.

Declarația privind recunoașterea „caracterului captiv al CCM”, este o declarație politică care reflectă viziunile celor care au votat-o și trebuie tratată ca atare. Aici nu prea ai ce comenta”, a scris Tănase pe Facebook.

Tănase: Orice normă legală ori modificare legislativă care ar afecta mandatul judecătorilor CC este neconstituțională

Referitor la constituționalitatea destituirii Domnicăi Manole, ex-ministrul Justiției spune că „ar fi fost util pentru parlamentarii care au votat aceasta HP să fi citit Hotărârea CCM nr. 18 din 02.06.2014, privind controlul constituționalității Legii nr. 109 din 3 mai 2013”.

„Potrivit acestei hotărâri, orice întrerupere a mandatelor judecătorilor Curții Constituționale de către Parlament reprezintă o imixtiune nepermisă în activitatea Curții Constituționale. O astfel de intervenție, reprezintă o încălcare a principiului independenței CCM si este contrară principiilor inamovibilității și independenței judecătorilor săi [articolele 134 alin. (2) și 137 din Constituție].

Din această hotărâre rezultă implict faptul că orice normă legală ori modificare legislativă, care ar afecta mandatul judecătorilor Curții Constituționale se consideră neconstituțională ab initio”, a explicat acesta.

„Abrogarea actului de numire a Domnicăi Manole nu poate avea ca efect încetarea mandatului acesteia”

În privința procedurii de revocare a Domnicăi Manole, Tănase face referire la o altă hotărâre a CC (nr. 8 din 20.05.2013), în care Curtea a stabilit expres că votul odată consumat nu poate fi revizuit, mai exact abrogarea actului de numire a judecătorului constituțional nu produce nici un efect juridic.

„În scopul garantării independenței persoanei ce exercită o funcție de demnitate publică, normele constituționale și legale impun respectarea exercitării termenului mandatului.

Mai mult ca atât: nici Constituția și nici Legea cu privire la CCM nu prevede o procedură de revizuire a votului pentru numirea unui judecător constituțional. O astfel de procedură nici nu poate fi prevăzută. Dacă s-ar admite posibilitatea revenirii, după o perioadă, la voturile exprimate pentru adoptarea unor hotărâri de numire a judecătorilor constituționali, reieșind din interese politice sau personale de moment, ar fi fost compromisă independența CCM, autoritatea legislativă a statului, și securitatea raporturilor juridice. Astfel, abrogarea actului de numire a dnei Dominica Manole nu poate avea ca efect încetarea mandatului acesteia”, a mai explicat Alexandru Tănase.

Indiferent de atitudinea față de avizul CCM din 15 aprilie 2021, prin care Curtea a constatat circumstanțele ce justifică dizolvarea parlamentului – atacurile asupra judecătorilor constituționali sunt acțiuni descalificante pentru oamenii politici și incompatibile cu valorile statului de drept.

Ce s-a întâmplat astăzi în Parlament?

Amintim că astăzi, cu 54 de voturi (PSRM-Pentru Moldova), Parlamentul a aprobat Declarația cu privire la recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale, care presupune nerecunoașterea decizia Curții care permite dizolvarea Parlamentului și votul de neîncredere pentru trei judecători constituționali: Domnica Manole, Nicolae Roșca și Liuba Șova.

Vezi și: Reacția CC, după ce Parlamentul a „recunoscut caracterul captiv al Curții Constituționale”

Tot astăzi, majoritatea parlamentară PSRM-Pentru Moldova a votat anularea numirii Domnicăi Manole în funcția de judecător al Curții Constituționale, la aproape doi ani după adoptarea de către Parlament a unui act în acest sens.

Vezi și: Majoritatea parlamentară a desemnat candidatura lui Boris Lupașcu la funcția de judecător al Curții Constituționale

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button