fbpx

doc | Scrisoarea cu acuzații a Mitropolitului Vladimir către Patriarhul Kirill: Rusia ne tratează ca un popor periferic; „Lumea Rusă” ne este străină, moldovenii sunt latini

Mitropolitul Moldovei, Vladimir, i-a trimis o scrisoare Patriarhului rus Kirill, în care i-a vorbit despre „circumstanțe tot mai presante care împing Biserica Ortodoxă din Moldova, cu viteză accelerată, la periferia societății moldovenești”. Vladimir susține că Mitropolia Moldovei se află într-o „situație de faliment instituțional” și că „nu are absolut nicio cale” de a opri procesul de întărire a Mitropoliei Basarabiei, subordonată Patriarhiei Române, care câștigă peren în Republica Moldova. Autenticitatea scrisorii a fost confirmată de către purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei. Vadim Cheibaș a menționat că instituția nu a primit încă un răspuns de la Moscova. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Mitropolia Basarabiei a demonstrat că este o forță care nu mai poate fi oprită și care va obține restabilirea drepturilor sale istorice”

„Mitropolia Basarabiei, sprijinită deschis de Patriarhia Română, de Republica Moldova și România, a demonstrat că este o forță care nu mai poate fi oprită și care, se pare că dorește și va obține restabilirea drepturilor sale istorice, iar Mitropolia Chișinăului și a Moldovei este doar un element secundar și inutil pe scena religioasă, socială și culturală a țării noastre”, se arată în scrisoare.

„Soarta Republicii Moldova este deja hotărâtă de marile puteri – se va reuni inevitabil cu România”

„Acest fapt nu ar trebui să surprindă pe nimeni, deoarece soarta Republicii Moldova este deja hotărâtă de marile puteri – într-un timp relativ scurt ea se va reuni inevitabil cu România și desigur tot ceea ce susține Biserica Ortodoxă din Moldova va deveni parte a Bisericii Ortodoxe Române”, se mai arată în scrisoare.

Patriarhia rusă „se comportă față de noi, ca să ne exprimăm delicat, nerespectuos”

Mitropolitul Vladimir a scris și despre atitudinea Patriarhiei ruse față de războiul de agresiune al Rusiei în Ucraine, ca despre un element care divizează.

„În această situație, vă întrebăm, Sanctitatea Voastră, cum putem evita prăpastia care s-a deschis în urma invaziei ruse în Ucraina, pe de o parte, și creșterea neîncrederii atât din partea preoțimii, cât și a poporului față poziția noastră, care se presupune a fi direct legată de interesele rusești, pe de altă parte? Cum putem menține relațiile strânse cu Biserica Ortodoxă Rusă, când legătura geografică este aproape distrusă, când nu mai putem achiziționa obiecte bisericești fabricate în Federația Rusă, deoarece aproape nu există căi comerciale între țările noastre? Ce să facem în condițiile consolidării tot mai evidente a Bisericii Ortodoxe Române în Republica Moldova și ce să facem atunci când Biserica Ortodoxă Rusă, care se consideră Mamă a noastră, se comportă față de noi, în opinia noastră, ca să ne exprimăm delicat, nerespectuos?”, se întreabă Mitropolitul Vladimir.

Sprijin tot mai deschis și consecvent pentru Mitropolia Basarabiei

O altă situație care deranjează Mitropolia Moldovei are legătură cu regiunea transnistreană, „unde episcopii sunt numiți fără acordul mitropolitului Chișinăului și al întregii Moldove și al Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, precum și al autorităților locale – ceea ce pentru noi este un fenomen inexplicabil”.

„Și de parcă aceste omisiuni nu ar fi suficiente pentru a ne trezi nedumerirea și îngrijorarea, menționăm și sprijinul tot mai deschis și consecvent acordat Mitropoliei Basarabiei (și a influenței sale în creștere) din partea guvernelor Republicii Moldova și României. Acest semnal transmis de autorități este probabil cel mai clar și creează impresia că Biserica Ortodoxă din Moldova devine tot mai nepopulară în sfera publică din cauza legăturii sale directe cu Federația Rusă. În ultimul timp, președinții consiliilor sătești din regiunea Transnistreană, veterani și participanți ai conflictul militar care a avut loc în primăvara-vara anului 1992, fac apel în mod verbal dar și în scris către slujitorii Bisericii noastre să nu pomenească la sfintele liturghii numele Sanctisimului Patriarh Kiril, întrucât acesta continuă să-i binecuvânteze pe soldații ruși în lupta lor împotriva fraților de aceeași credință din Ucraina și propun în mod ultimativ o trecere expresă a preoților noștri în Patriarhia Română. Inițiativa lor este susținută și în alte regiuni ale Moldovei”, se arată în scrisoare.

Acuzații directe către Moscova: „Lumea Rusă” este străină aspirațiilor și valorilor noastre naționale

„O altă tendință care preocupă poporul nostru și pe clerici, care într-un procent de 80% dețin cetățenie română – este dorința tot mai persistentă a Patriarhatului Moscovei de a absorbi Mitropolia Moldovei în așa-numita „Lume Rusă”, care este străină aspirațiilor și valorilor noastre naționale. Din nefericire, această tendință reprezintă o continuare a politicii dure de denaționalizare promovată în perioada țaristă și ulterior în perioada sovietică, pe care Biserica Ortodoxă Rusă dorește să o „desăvârșească”. Din păcate, Moscova nu a înțeles până în prezent faptul că poporul din Moldova are rădăcini latine și este perfect normal ca el să aspire să se apropie și să rămână în acest spațiu civilizațional, după veacuri de divizare artificială, fără a trăda Ortodoxia”, se mai arată în scrisoarea către Patriarhul Kirill.

„Rusia ne-a tratat și ne tratează ca pe un popor periferic și fără coloană vertebrală, lipsit de dreptul de a lua decizii”

Totodată, lui Kirill i s-a transmis mesajul că „În Rusia, atât autoritățile laice cât și cele bisericești ne-au tratat și ne tratează ca pe un popor periferic și fără coloană vertebrală, lipsit de dreptul de a lua deciziile pe care le consideră necesare pentru bunăstarea și prosperitatea sa”.

Două milioane de euro anual pentru Mitropolia Basarabiei

ZUGO menționează că scrisoarea apare în contextul în care Senatul României a adoptat în plen luni, 16 octombrie, o propunere legislativă privind sprijinul financiar acordat de către statul român Mitropoliei Basarabiei, din Republica Moldova, parte componentă a Bisericii Ortodoxe Române, prin care i se alocă anual două milioane de euro.

Scrisoarea integrală, în limba rusă, publicată pe blogul lui Vlad Cubreacov:

Articole asemănătoare

Back to top button