fbpx

doc | CMC aprobă în lectură finală proiectul bugetului municipal Chișinău pentru anul 2023

Proiectul bugetului municipal Chișinău pentru anul 2023 a fost aprobat în lectură finală marți, 27 decembrie, de către Consiliului Municipal Chișinău (CMC). Astfel, pentru anul următor se estimează că veniturile vor fi mai mici decât cheltuielile.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Proiectul a fost aprobat cu votul 30 de consilieri municipali, însă la procesul de vot nu a participat fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care a criticat dur repartizarea banilor din buget.

Conform proiectului bugetului municipal Chișinău pentru anul viitor sunt prevăzute și mijloace cu destinație specială pentru realizarea proiectelor municipale în anul 2023.

  • Pentru Programul municipal „Revenirea acasă” și pentru susținerea și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii sunt prevăzute 20 milioane de lei;
  • Pentru Programul municipal „Alături de diasporă” sunt prevăzute 5 milioane de lei;
  • Pentru crearea și finanțarea Centrului municipal de promovare a antreprenoriatului, Biroului de diasporă din Chișinău și Corpul de control sunt prevăzute 15 milioane de lei.

„Atunci când mă uitam în buget foarte straniu îmi apăreau aceste 20 milioane de lei, 15 milioane de lei și 5 milioane de lei. Vorbim într-adevăr de „Revenirea acasă”, vorbim despre Biroul diasporă Chișinău și nemijlocit „Alături de diasporă”. Sunt alocate 40 de milioane de lei, dar concret nu ni se arată cum ele vor fi valorificate”, a declarat vicepreședinta fracțiunii PAS din CMC, Zinaida Popa.

Potrivit ei, bugetul este unul „foarte electoral”.

„Ceea ce vedem este de fapt un buget foarte și foarte electoral. Banii din bugetul municipal vor fi folosiți exact așa cum îi vine primarului”, a precizat Zinaida Popa.

Astfel, veniturile bugetului municipal Chișinău pentru anul 2023 vor constitui 6,8 miliarde de lei, ceea ce includ inclusiv transferuri de la bugetul de stat – 3,7 miliarde de lei. Cheltuielile vor constitui 7,3 miliarde de lei.

Vedeți mai jos documentul.

CMC buget 2023 by ZUGO on Scribd

Articole asemănătoare

Back to top button