fbpx

doc | Ceban cere Guvernului 350 de milioane pentru a nu scumpi călătoria în transportul public din Chișinău. Spînu: Ion, nu prea te descurci!

„Putem lăsa tariful de 2 lei la o călătorie cu troleibuzul și 3 lei cu autobuzul, în contextul în care Guvernul va rambursa Primăriei Chișinău 350 milioane de lei, suma cu care trebuie să subvenționăm RTEC (n. r. – Regia Transport Electric Chișinău) și PUA (n. r. – Parcul Urban de Autobuze) suplimentar la 700 de milioane cu cât deja subvenționăm anual”. Afirmația îi aparține primarului general al capitalei, Ion Ceban, care, cu o zi înainte, a anunțat că va propune Consiliului Municipal Chișinău majorarea tarifului la călătoriile cu troleibuzul și autobuzul de la 2 și, respectiv, 3 lei – la 6 lei.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În acest sens, Primăria Chișinău a transmis un demers către Guvern și Parlament.

Solicităm acordarea a 350 mln. lei anual, cu indexarea la rata inflației, pentru a menține serviciile de transport public municipal la tarifele stabilite în acest moment.

Până la ziua de astăzi, spre mare regret, bugetul municipalității a pierdut peste 467 mln. lei în urma crizei pandemice COVID-19, scumpirii facturilor pentru resursele energetice, produselor, serviciilor conexe, inclusiv a crizei refugiaților, bani care încă nu au fost rambursați”, a scris Ceban pe o rețea de socializare.

Edilul s-a arătat interesat, totodată, „unde sunt banii din creditele și granturile în valoare de aproximativ 2 miliarde de euro oferite Republicii Moldova în perioada guvernării actuale?”.

„Unde este transparența în cheltuirea acestor bani oferiți de către partenerii europeni? Auzim la televizor 588 de milioane de la FMI, anul trecut credit, 600 de milioane de la UE, credit anunțat în Germania – 690 de milioane, iar 100 de milioane au fost oferite din partea României. 20 de milioane din partea Poloniei și multe altele, dacă să le adunăm, ies aproximativ 2 miliarde de euro, credit. Vrem să vedem și noi pe ce se cheltuie acești bani, deoarece nu există nimic transparent în această privință. Eu cred că este normal ca toată lumea să știe. Până azi nu a ajuns niciun bănuț Primăriilor din țară pentru a gestiona criza refugiaților sau a scumpirilor în lanț. Unele primării au cheltuit tot bugetul în primele 3 luni ale acestui an”, a comentat edilul.

„Ion, nu prea te descurci!”

Vicepremierul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a venit cu o reacție rapidă la solicitarea primarului capitalei, sugerând că acesta nu se prea descurcă, după ce inițial a anunțat majorarea tarifului, iar apoi a cerut bani de la Guvern pentru a evita majorarea.

„Ion, în sfârșit s-a apucat de o problemă serioasă a Chișinăului … și s-a înglodat. Ba crește tariful de 3 ori, ba cere ajutor de la Guvern. Ion, nu prea te descurci!”, a scris Andrei Spînu pe o rețea de socializare.

Articole asemănătoare

Back to top button