fbpx

Diminețile vor deveni mai lungi. Noaptea Moldova trece la ora de iarnă

În noaptea de 24 spre 25 octombrie Moldova trece la ora de iarnă. Astfel, conform procedurii deja stabilite, 03:00 va deveni 02:00.

Totuși, aceasta ar putea fi ultima dată când schimbăm ora de vară pe cea de iarnă. Încă din 2019, autoritățile europene au decis renunțarea ajustării orei toamna și primăvara.

Hotărârea intră în vigoare în 2021, însă țara noastră deocamdată nu a adoptat o hotărâre în acest sens, chiar dacă după ce Parlamentul European a votat decizia, președintele Igor Dodon a lansat un sondaj pe o rețea de socializare și a întrebat urmăritorii care sunt opțiunile lor.

În ceea ce privește statele UE, Guvernele urmează să decidă dacă rămân la ora de vară sau la cea de iarnă. Rusia a renunțat la schimbarea acelor ceasornicului încă în 2011, iar Islanda este unicul  stat din spațiul economic european în care cetățenii nu se țin de acest obicei.

Introducerea orei de vară/iarnă a apărut în perioada Primului Război Mondial. Germania și Austro-Ungaria au fost primele țări care au introdus acest sistem, în scopul economisirii rezervelor de cărbune necesare producției de război. După război, însă, s-a renunțat la regulă, aceasta reintroducându-se în 1932, fiind invocate motive economice.

Citește și:

Trecerea la ora de iarnă: Cum ne afectează organismul?

Articole asemănătoare

Back to top button