fbpx

Trecerea la ora de iarnă: Cum ne afectează organismul?

Trecerea la ora de iarnă 2020 se va face în noaptea de 24 spre 25 octombrie. Aceasta este noaptea când „dormim mai mult”, iar ziua de 25 octombrie este cea mai lungă din an (are 25 de ore). Medicii avertizează oamenii de efectele acestei schimbări.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Perturbarea rutinei obișnuite poate afecta organismul, în special categoriile mai vulnerabile: copiii și vârstnicii. Pot apărea insomnii, senzație de oboseală, nervozitate sau dureri de cap.

Citată de digi24.ro, Valentina Boboc, medic de familie, a relatat că unele persoane pot suferi tulburări de adaptare. Pe lângă modificările somnului, ne putem confrunta cu astenie, vertij, irascibilitate, anxietate, tulburări de concetrare sau modificarea apetitului.

La vârstnici adaptarea poate fi mai dificilă pentru că la ei contează foarte mult şi numărul de ore de somn, şi mesele fixe, şi mai ales medicaţia.

„Atenţie mare în cazul persoanelor cu afecţiuni cardiovasculare, pentru că se secretă în exces hormonii de stres, care pot creşte tensiunea şi pot precipita criză cardiacă sau un accident vascular”, atrage atenția o altă specialistă.

Experții îndeamnă oamenii să nu renunțe la activitatea fizică deoarece le va fi mai ușor să se adapteze noului orar. Chiar și așa, avem nevoie de aproximativ o săptămână, două pentru a ne adapta la ora de iarnă.

De asemenea, din rutina zilnică nu trebuie să lipsească plimbările în aer liber și alimentația echilibrată, bazată pe multe verdețuri.

Citește și:

Diminețile vor deveni mai lungi. Noaptea Moldova trece la ora de iarnă

Back to top button