fbpx

Deputații au decis! Petiționarii care sesizează că li s-au încălcat drepturile vor fi scutiți de achitarea taxei de stat

Toate persoanele care reclamă acțiuni legate de încălcarea dreptului la petiționare vor fi scutiți de achitarea taxei de stat. Legea votată miercuri în Parlament se referă la cazurile în cazul în care persoanele vizate se vor adresa în instanță.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit unui comunicat emis de Parlament, odată cu intrarea în vigoare a Codului administrativ, pe 1 aprilie 2019, sunt scutiți de achitarea taxei de stat doar petiționarii care consideră că le-au fost lezate drepturile de către autoritățile publice.

Codul administrativ nu se aplică în cazul petițiilor adresate altor categorii de persoane juridice decât autoritățile publice, cum anterior prevedea Legea contenciosului administrativ. Prin urmare, în caz de litigii cu aceste persoane juridice, petiționarii sunt obligați să achite taxa de stat stabilită de Legea taxei de stat.

„Se constată o discriminare a cetățenilor care adresează petiții altor persoane juridice decât autoritățile publice și care sunt obligați să achite taxa de stat în cazul în care sunt lezați în drepturi”, se menționează în nota informativă a proiectului de lege.

Inițiativa legislativă aparține deputaților socialiști Oleg Savva și Vasile Bolea. Aceasta a fost votată în ultima ședință din această sesiune a Legislativului, care s-a desfășurat pe 16 decembrie, până aproape de miezul nopții. În cadrul întrunirii s-a votat și Legea bugetului de stat.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button