fbpx

Comisia Europeană oferă Moldovei nouă milioane de euro asistență nerambursabilă. Banii sunt destinați inclusiv pentru sistemul de sănătate

Ministerul Finanțelor și Comisia Europeană au semnat un acord de finanțare în valoare de nouă milioane euro. Asistența nerambursabilă se oferă pentru realizarea proiectului „Facilitatea de sprijin a răspunsului sistemului de sănătate la situația de urgență COVID-19 și realizarea reformelor conform Acordului de Asociere”.

Banii sunt destinați inclusiv pentru a răspunde crizei provocate de pandemia COVID-19, dar și pentru reformelor asumate în cadrul  Acordului de Asociere dintre Moldova și Uniunea Europeană.

Acordul de finanțare cuprinde patru componente:

  • Cinci milioane euro – consolidarea capacității sistemului de sănătate publică. Aceasta include furnizarea echipamentelor, dar îmbunătățirea capacităților laboratoarelor în procesul de supraveghere, prevenire și control al infecțiilor.
  • Două milioane euro – consolidarea capacității de supraveghere, guvernanță corporativă și managementul riscului în sectorul financiar, inclusiv un proiect Twinning a cărui beneficiari vor fi Banca Naţională a Moldovei și Comisia Naţională a Pieţei Financiare.
  • Un milion de euro – consolidarea statului de drept, justiție și securitate, îmbunătățirea transparenței, responsabilității și accesului la sistemul judiciar.
  • Un milion de euro – consolidarea capacității și sustenabilității mass-mediei locale, independenței și capacității mijloacelor de comunicare locale de a produce conținut de înaltă calitate.

Acordul în cauză face parte din Programul Anual de Acțiuni 2020 al Uniunii Europene pentru Republica Moldova, finanțat în baza Instrumentului European de Vecinătate.

Beneficiarii Acordului de finanțare sunt ministerele de resort, instituții publice, dar și reprezentanții societății civile și ai mass-mediei locale. Acțiunile care urmează a fi finanțate în cadrul Acordului vor derula în perioada 2020- 2026 și vor fi implementate prin management direct și indirect, conform prevederilor Acordului de Finanțare.

Articole asemănătoare

Back to top button