fbpx

Ce riscă tânărul care refuză să se întoarcă în armată, după ce a anunțat că este homosexual?

„Un test pentru Ministerul Apărării”

Săptămâna trecută, un tânăr militar în termen din Republica Moldova, care se afla în concediu, a făcut public un mesaj video pe contul personal de Instagram, în care și-a făcut publică orientarea sexuală și a declarat că nu se va mai întoarce în armată, deoarece a fost supus abuzurilor și tratamentului degradant, după ce s-a aflat că este gay. Acesta a declarat că nu se mai simte în siguranță, pentru că este zilnic hărțuit, precizând că își asumă consecințele și înțelege că acțiunile sale vor fi apreciate ca un act de dezertare.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Explicând procedura juridică, avocata tânărului, Doina Ioana Străisteanu, a spus că potrivit articolului 371 din Codul Penal al Republicii Moldova, dezertarea, adică părăsirea unităţii militare, centrului de instrucţie sau locului de serviciu în scopul eschivării de la serviciul militar, de la concentrare sau mobilizare, precum şi neprezentarea din acelaşi motiv la serviciu ori la concentrare sau mobilizare în cazurile permisiei din unitatea militară sau din centrul de instrucţie, repartizării, transferării, întoarcerii din misiune, din concediu sau din instituţia curativă, săvârşită de către un militar sau rezervist, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 850 la 950 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 5 ani.

Militarul care pentru prima dată a dezertat în condiţiile alin. (1) se liberează de răspundere penală dacă dezertarea a fost săvârşită în urma unui concurs de împrejurări grele.

Citește și: Precizările Ministerului Apărării privind acuzațiile soldatului homosexual ce acuză că ar fi fost umilit și agresat în unitate

Deși în istoria justiției moldovenești această prevedere a legii nu a fost niciodată aplicată de către o instanță, în cazul lui Pavlescu, argumentarea apărării sale se va baza pe acesta, a precizat avocata pentru Digi24.

Așteptam să fim invitați la procuratură pentru a-i fi înaintată lui Marin această învinuire. Odată ce îi va fi înaintată învinuirea, ne așateptăm să fie constatate excepțiile și circumstanțele grele, iar apoi să fie încetată urmărirea penală”, a declarat Doina Ioana Străisteanu.

Aceasta a mai spus că acest caz reprezintă o situație de a testa Ministerul Apărării în ceea ce ține de integrarea diversităților și respectarea egalității în drepturi a tuturor militarilor.

Vezi și: Povestea tânărului care a fugit din armată și tratamentul la care ar fi fost supus: „După ce au aflat că sunt homosexual nu m-am mai simțit în siguranță”

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button