fbpx

CC examinează, joi, sesizarea Maiei Sandu privind circumstanțele dizolvării Parlamentului

Curtea Constuțională (CC) va examina, la 15 aprilie curent, sesizarea  privind circumstanțele dizolvării Parlamentului, depusă de președinta Maia Sandu.  Magistrații urmează să se întrunească începând cu ora 10:00.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Maia Sandu a sesizat Înalta Curte la 29 martie curent. Șefa statului consideră sunt întrunite că toate circumstanțele pentru dizolvarea Legislativului, întrucât „Parlamentul a eșuat să aleagă un Guvern din două încercări, iar de la demisia Guvernului Chicu trecuse trei luni”.

Precizăm că, Maia Sandu a anunțat consultări cu deputații, după ce audierea echipei guvernamentale a lui Igor Grosu a fost boicotată.

Pe de altă parte, majoritatea PSRM – Pentru Moldova – Șor a anunțat  că este împotriva alegerilor parlamentare anticipate.

Parlamentarii vizați au insistat pe desemnarea lui Vladimir Golovatiuc la funcția de prim-ministru și afirmă că dacă acesta se retrage sau nu va putea candida, se va identifica prioritar o altă persoană pentru această poziție.

Fracțiunile parlamentare nu pledează pentru alegeri anticipate invocând criza pandemică în care se află țara.

Maia Sandu și-a motivat decizia, spunând că „așa cum prevede Constituția a avut consultări cu fracțiunile și grupurile parlamentare în legătura cu situația politică și, eventuala, dizolvare a Parlamentului. Parlamentul a eșuat să aleagă un Guvern din două încercări, iar de la demisia Guvernului Chicu au trecut trei luni. Ca și experții în drept constituțional, consider că sunt întrunite circumstanțele legale pentru dizolvarea Parlamentului”.

Sandu a încheiat, la sfârșitul lunii martie, consultările cu fracțiunile și grupurile parlamentare privind instituirea uui Guvern. S-a întâmplat după ce două tentative de votare a unui Executiv au eșuat.

Citește și: Sandu sesizează CC pentru dizolvarea Parlamentului: „Alegerile anticipate sunt soluția”

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button