fbpx

video | Valeriu Pașa despre schema de corupere a alegătorilor din Republica Moldova: „Fraudarea a avut loc cu mult timp înaintea alegerilor”

După ce Poliția a dezvăluit o amplă schemă de corupere a votanților în Moldova, expertul WatchDog Valeriu Pașa a oferit detalii suplimentare. Pașa a subliniat că, deși aceste informații nu pot constitui un motiv legal pentru anularea alegerilor, următoarele voturi sunt o ocazie pentru cetățeni să demonstreze că doresc un președinte ales corect și transparent, fără influența banilor rusești.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Conform acestuia, peste 138.000 de moldoveni ar fi beneficiat de această schemă de corupere a votului, finanțată de Federația Rusă prin intermediul lui Ilan Șor, ceea ce reprezintă mai mult de 10% dintre alegătorii de pe teritoriul Republicii Moldova. Fondurile destinate schemei ar totaliza aproximativ 39 de milioane de dolari, o sumă comparabilă cu bugetul anual al orașului Bălți, și suficientă pentru a acoperi bugetul municipiului Cahul pentru șase ani, a subliniat expertul.

Pașa a explicat că schema de corupere ar fi început pe 10 aprilie, când bascana Evghenia Guțul și președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitrii Constantinov, ar fi semnat un acord cu banca rusă Promsviazibank, permițând utilizarea cardurilor MIR în UTA Găgăuzia, acțiune pe care el o consideră o încălcare gravă a legislației naționale.

Potrivit lui Pașa, cei 138.000 de beneficiari ar putea risca amenzi între 25.000 și 37.500 de lei, iar unii dintre ei chiar pedepse cu închisoarea. Totuși, cei care se vor autodenunța și vor coopera cu anchetatorii pot scăpa de consecințe. Sumele primite ar trebui, de asemenea, returnate către stat.

„Cei care au aplicat în această schemă trebuie să ia legătura urgent cu autoritățile și să ofere detalii. Cei care au fost martori ai acestui fenomen de mituire sunt, de asemenea, încurajați să raporteze, pentru ca amploarea acestei fraude să fie pe deplin înțeleasă,” a adăugat Pașa.

Articole asemănătoare

Back to top button