video, update | Noi dezvăluiri despre coruperea alegătorilor de către gruparea Șor: 39 de milioane de dolari transferați la peste 138.000 de intermediari
update | Femeia care se temea să doarmă „cu așa bani în casă” a primit 20 de zile de arest preventiv. Ea este învinuită că ar fi avut rol de coordonator al procesului de corupere electorală, după ce a fost reținută miercuri seara în raionul Sîngerei. Poliția amintește că în cadrul perchezițiilor au fost ridicați circa 175.000 de lei destinați coruperii alegătorilor în procesul electoral. Banii urmau să fie repartizați la peste 330 de persoane din 19 localități.
Știrea inițială:
Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a prezentat joi, 24 octombrie, noi detalii din procesul de documentare a persoanelor în dosarul privind coruperea alegătorilor la alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie. Potrivit lui Cernăuțeanu, coruperea alegătorilor a început cu mai multe luni în urmă, iar din aprilie și până în prezent, 39 de milioane de dolari au fost transferați din Rusia pentru 138.448 de intermediari din Republica Moldova, bani care au ajuns la un număr mai mare de persoane.
„Doar sistemul PSB (n. r. – banca rusească Promsvyazbank) a început la sfârșitul primăverii. Mecanismul de instituire, instruire, pregătire, instalafre a acestor aplicații era realizat prin boturi de Telegram, unde accesul unor persoane terțe era limitat. Doar pe parcursul lunii octombrie, poliția a reușit să documenteze și să suspende activitatea a 97 de grupuri de Telegram unde erau instruite persoanele și pregătite pentru a intra în posesia platformei PSB, ca să beneficieze de aceste transferuri. Doar prin această platformă s-a reușit, în urma măsurilor procesuale, documentarea a peste 1 milion 400 de tranzacții de la PSB Bank, doar în sistemul operatorilor de telefonie și măsurilor speciale de investigații, numere unice care au intrat în contact cu PSB Bank din R. Moldova au fost 138.448 de utilizatori documentați până la ziua de ieri. Până în primăvară, sistemul bancar PSB în R. Moldova nu a fost activ deloc. Primele înregistrări sau conectări pe PSB au început în aprilie. Pentru septembrie era documentat transferul către aceste persoane a estimativ 15 milioane de dolari. În prezent sunt documentate 39 de milioane de dolari, în scop de corupere a electoratului. În luna octombrie a fost cea mai mare ascensiune – peste 24 de milioane de dolari în scop de corupere a electoratului”, a anunțat Viorel Cernăuțeanu.
Șeful IGP a precizat că în această schemă există 130 de lideri teritoriali (cu statut mai înalt), 1927 de sectoriști, peste 50.000 de activiști (care racolează persoane în schemă) și peste 80.000 de persoane care au primit 800-1000 de lei pentru a face ceea ce li se spune în procesul electoral.
Urmărește briefing-ul de presă al șefului IGP:
„Ghiță, mă tem să dorm cu așa bani în casă”
Poliția a publicat astăzi și o înregistrare audio cu discuțiile unor activiști ai grupării Șor, care ar fi corupt alegători pentru ca să voteze așa cum li se spune la referendum și la prezidențialele din 20 octombrie.
Astfel, Poliția și PCCOCS au efectuat percheziții în seara zilei de 23 octombrie, în cadrul unei cauze penale. Au fost ridicate circa 175.000 de lei destinate coruperii alegătorilor, care urmau să fie repartizate la peste 330 de persoane din 19 localități. Persoana care coordona procesul de corupere a fost reținută pentru 72 de ore.