fbpx

video | Republica Moldova – la 29 de ani de independență! Ziua a început cu depuneri de flori la Monumentul „Maica Îndurerată”

Pe 27 august, Republica Moldova sărbătorește independența țării, obținută oficial în 1991. Astăzi, în 2020, statul nostru marchează 29 de ani de la semnarea declarației ce urma să-i schimbe viitorul.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Un grup de intelectuali moldoveni a inițiat susţinerea democratizării, iar – în urma puciului de la Moscova – Moldova şi-a declarat independenţa „având în vedere trecutul milenar al poporului nostru şi statalitatea sa neîntreruptă în spaţiul istoric şi etnic al devenirii sale naţionale”.

Chiar dacă, pe 23 iunie 1990, RM reușește să adopte Declaraţia de suveranitate, iar – pe 17 martie 1991 – să nu participe la referendumul asupra menţinerii URSS, declararea independenței țării a fost de multe ori blocată de manifestări civile sau activişti proruşi din stânga Nistrului și cei care erau de partea Partidului Comunist. Chiar și așa, în 1992, Republica Moldova a devenit stat-membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite, declarația fiind semnată de 278 de deputaţi – din 380 aleşi nominal, conform circumscripţiilor.

Astăzi, Ziua Independenței a început cu depuneri de flori la Monumentul „Maica Îndurerată”, la care a participat și conducerea țării – președintele Igor Dodon, prim-ministrul Ion Chicu și președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi.

„În acești ani am avut diferite provocări, am avut și rezultate. Am avut o perioadă dificilă la începutul anilor 1990, de aceea am depus flori aici, la „Maica Îndurerată”. Însă cel mai important este că Moldova și-a păstrat statalitatea și independența, mai avem o problemă – trebuie să reintegrăm țara. Trebuie să păstrăm suveranitatea și să o transmitem urmașilor noștri”, a declarat Dodon, pentru presă, în cadrul evenimentului.

Articole asemănătoare

Back to top button