fbpx

video | Maia Sandu, în vizită la Kiev: A ținut un discurs în ucraineană, alături de Zelenski, și a vorbit despre relațiile Moldovei cu Ucraina

Prim-ministra Republicii Moldova, Maia Sandu, se află într-o vizită la Kiev, acolo unde a avut o întâlnire oficială cu președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii. În urma unei discuții, cei doi au susținut împreună o conferință de presă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Zelenskii a comunicat despre întâlnirea cu prim-ministra Republicii Moldova, calificând-o drept una productivă. Pe de altă parte, premiera a ținut discursul în ucraineană și engleză, menționând cât de importante sunt relațiile între cele două țări vecine.

„Domnule președinte Zelenskii, sunt onorată să mă aflu aici, la Kiev, capitala unei națiuni europene curajoase, puternice și rezistente în lupta pentru libertate și independență. Susțin cu tărie integritatea teritorială a Ucrainei și aș vrea să-mi exprim cel mai profund respect pentru ucrainenii care și-au dat viața pentru a-și apăra țara, pentru a-i apăra suveranitatea și viitorul european.

Am discutat astăzi cu președintele Zelenski trei subiecte majore: securitatea regională și integrarea europeană ca scop comun al țărilor noastre, agenda bilaterală a Moldovei și Ucrainei și eforturile noastre de a construi instituții funcționale pentru cetățeni. În primul rând, Moldova percepe parteneriatul strategic cu Ucraina drept un pilon important al securității naționale. Integrarea Europeană și implementarea Acordului de Asociere sunt obiectivele pe care le împărtășim cu Ucraina.

Acum câteva săptămâni Moldova încă mai era condusă din umbră, de un oligarh care a capturat instituțiile statului și a exploatat Moldova ca pe propria moșie. Plahotniuc a transformat Moldova într-o zonă gri. Noi punem capăt acestei fărădelegi și vă promitem că Moldova va deveni un partener și un vecin de încredere.

Ne dorim o colaborare mai strânsă cu Ucraina în sectorul economic și cel energetic. Vom încerca să stabilim un control al granițelor comun, permanent și sută la sută funcțional, pentru a pune capăt crimelor și traficului ilegal. Avem nevoie de un parteneriat puternic pentru a îmbunătăți situația ecologică a râului Nistru. Sunt convinsă că putem găsi soluții favorabile pentru cetățenii noștri și agenda europeană comună.

Mi-ar fi plăcut să vin la Kiev pentru a discuta chestiuni mai simple cu dumneavoastră, domnule președinte, cum ar fi comerțul bilateral sau creșterea economică. Din păcate, provocările cu care ne confruntăm astăzi sunt de altă natură.

Poporul ucrainean a ținut piept mereu celor care au încercat să-l asuprească. Moldova crede în aceleași valori. Suntem liberi. Avem demnitate. Credem în oameni și în drepturile lor. Și vom face tot ce ne stă în puteri ca să le apărăm”, au fost câteva dintre declarațiile Maiei Sandu.

Vezi întreaga conferință în videoul de mai jos și fotografii de la întâlnirea celor doi oficiali.

Articole asemănătoare

Back to top button