fbpx

video | Furculiță: „Nu există coaliție”. Socialiștii inițiază discuții cu fracțiunile parlamentare pentru „ieșirea din criza politică”

Deputații socialiști cheamă fracțiunile parlamentare la discuții. Aceștia intenționează „să identifice varianta optimă de ieșire din criza politică”. Mai mult, parlamentarul Corneliu Furculiță afirmă că în Legislativ „nu există coaliție”. Se întâmplă după ce la 11 februarie curent tot el a anunțat că PSRM și Pentru Moldova au încheiat un acord de constituire a majorității parlamentare.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Furculiță explică că, momentan, majoritate parlamentară constituită nu este una politică, dar are drept scop susținerea candidaturii Marianei Durleșteanu pentru funcția de premier.

„Nu există coaliție politică în Parlament și nu poate fi la această etapă. PSRM a înaintat candidatura pentru funcția de premier și a propus tuturor deputaților să semneze în susținerea acestei candidaturi”, a declarat Furculiță în cadrul unui briefing de presă.

„PSRM e gata să aibă în continuare un dialog constructiv cu toate fracțiunile parlamentare pentru a identifica varianta optimă de ieșire din criza politică, pornind de la interesele cetățenilor” a mai adăugat acesta.

În același timp, Furculița se așteaptă ca și alți deputați, pe lângă cei care au semnat, să o susțină pe Mariana Durleșteanu.

Citește și: E sau nu obligată Maia Sandu să o desemneze premier pe Mariana Durleșteanu? Comentariul ex-președintelui CC, Alexandru Tănase

ZUGO precizează că președintele fracțiunii socialiștilor în Legislativ, Corneliu Furculița, a anunțat, oficial, că formațiunea PSRM va forma o majoritate parlamentară împreună cu deputații din Pentru Moldova, grup din care fac parte parlamentari din Partidul Șor, foști democrați, dar și foști membri Pro Moldova.

Menționăm că, la 11 februarie curent, deputații nu au acordat votul de încredere Nataliei Gavrilița, desemnată, la 27 ianuarie, la funcția de prim-ministru de președinta Maia Sandu.

Socialiștii consideră că președinta Maia Sandu a avut o tentativă de uzurpare a puterii, după ce a propus-o repetat pe Natalia Gavrilița drept candidată la funcția de prim-ministră  Totodată, deputații PSRM susțin că vor sesiza Curtea Constituțională pe marginea acestui caz.

Amintim că, potrivit unei decizii a Înaltei Curți, emise la 6 august 2020, președintele Republicii Moldova este obligat să desemneze candidatul pentru funcția de prim-ministru propus de majoritatea parlamentară formalizată în timpul consultărilor. În caz contrar, șeful statului poate fi suspendat și demis din funcție.

Totuși, acesta poate desemna un candidat după propriul plac dacă în Legislativ nu există o majoritate absolută.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button