fbpx

video | Casnică, profesoară, avocată și pilot. Patru generații de moldovence din aceeași familie, despre femeia de acum un secol și cea din prezent

Elena Seul din satul Ustia, raionul Glodeni, are 101 ani și 7 copii pe care i-a născut acasă. Femeia a învățat doar două clase și a fost practic toată viața casnică.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Acum nu fac atâția copii, dar noi atunci făceam câți aveam a face, nimeni nu știa nimic”, spune Elena.

Una dintre fiicele sale, Veronica, a trăit mai bine, fiind profesoară, dar nu se poate compara cu viața propriilor copii, inclusiv a Danielei, avocată de profesie.

„Înainte, femeia era doar casnică și avea câte 7 copii, fiind dependentă și de casă, și de soț, în prezent activitatea femeii este foarte vastă, chiar în toate domeniile în care lucrează și un bărbat”, adaugă Daniela.

La 90 de ani diferență, strănepoata Vanessa crede că viața străbunicii sale a fost frumoasă, totuși, nu-și imaginează viața de astăzi fără educație și cu atâția copii, visând să devină pilot. Vanessa vrea să se căsătorească la 22-23 de ani și să nască doi copii.

„Vreau să fiu pilot, din cauză că muncești și te distrezi, pentru că vezi lumea de sus. Orice meserie este și pentru bărbat, și pentru femeie. Nu e scris undeva că asta este pentru bărbat, iar asta pentru femeie”, menționează Vanessa.

Întreaga poveste a celor patru generații de femei din aceeași familie o puteți urmări în videoul de mai jos, realizat de UNFPA Moldova în contextul lansării Raportului Starea Populației Lumii 2019, care urmărește evoluția drepturilor și posibilităților femeilor în timp. Materialul vine să demonstreze că acum femeile au aceleași drepturi ca și bărbații, lucru care nu a fost dintotdeauna prezent în societatea noastră.

Articole asemănătoare

Back to top button