fbpx

video | „Nu dădea de copiat”: Dezvăluiri despre cum a fost Maia Sandu la școala natală

S-a reîntâlnit cu foștii colegi de clasă, profesori și consăteni. Sâmbătă, președintele R. Moldova, Maia Sandu, a revenit la școala din satul natal – Risipeni. Evenimentul a purtat o dublă conotație – cei 105 ani de la fondarea gimnaziului din localitate, dar și 95 de ani de la nașterea academicianului Diomid Gherman, în cinstea căruia a și fost numită instituția de învățământ, scrie Nordnews.md.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„M-am bucurat să-mi revăd unii profesori, unii consăteni, chiar și unii colegi de clasă. Au fost multe emoții pozitive legate de profesorii dragi, legate de colegii pe care i-am avut. Am avut momente frumoase, unele dificile, dar a fost interesant, asta este cel mai important. Am fost un copil obișnuit, mă rog, profesorilor le place să își laude discipolii”, a declarat Maia Sandu, președintele R. Moldova.

Prima învățătoare a șefei statului povestește că Maia Sandu a fost o elevă foarte sârguincioasă care nu venea la școală cu tema pentru acasă nepregătită.

„Prima era Maia. O fetiță micuță, frumușică, ascultătoare, înțeleaptă, dar și foarte conștiincioasă. Ea nu putea să vină o zi fără să nu fie pregătită. Nu a fost așa ceva niciodată. Emilia Ivanovna, mama ei, spunea să dăm mai puține teme pentru acasă, că Maia nu mai reușește, Maia aproape că nu dormea. A fost o fetiță care a iubit cartea”, a povestit Tamara Sîrbu, prima învățătoare a Maiei Sandu.

Adrian Mosorete a fost colegul Maiei Sandu timp de șase ani. Bărbatul este mândru că președinta țării a reușit să păstreze acele valori de care are nevoie un adevărat lider.

„Cum spuneau băieții, Maia Sandu e rea, nu dă de copiat. Ea de atunci spunea, fiecare după merit. Meritocrație. Iar astăzi implementează aceleași valori care le avea în copilărie, clasa a VI-a, a VII-a. Mă gândeam că va ajunge cineva. Mă gândeam că va ajunge președintele Americii. Nu știu de ce. S-a întâlnit cu Josep Borell, s-a întâlnit cu Von Der Leyen, s-a întâlnit cu Biden. Am dat mână și eu cu ea. Sunt mândru de asta”, a povestit Adrian Mosorete, colegul de clasă a Maiei Sandu.

Șefa statului nu a ezitat să vorbească despre parcursul european al R. Moldova și cât timp poate dura acest proces.

„Eu cred că noi avem un proiect important care să ne ducă la bunăstare și care să ne consolideze pacea și liniștea în societate. Acest proiect este integrarea europeană. Eu cred cu tărie că acest proiect poate fi realizat în viitorul apropiat, nu peste câteva decenii. Reușita acestui proiect depinde de noi toți”, a reiterat șefa statului.

Printre absolvenții gimnaziului din Risipeni se numără și criticul și istoricul literar român, Nicolae Rusu, care nu a pierdut ocazia de a se revedea cu colegii și profesorii.

„Eu am absolvit în ’66. Au trecut atâția ani. Aici sunt rădăcinile noastre, iar omul este ca și pomul. Dacă nu are rădăcini, se usucă. Noi trebuie să ne ținem de rădăcinile noastre și atunci vom persevera, vom ajunge acolo unde ne-am propus”, a spus Nicolae Rusu, critic, cercetător și istoric literar român.

În prezent, Gimnaziul ,,Diomid Gherman” din Risipeni este frecventat de aproape 200 de elevi.

Articole asemănătoare

Back to top button