fbpx

video | Adunarea Populară a Găgăuziei a recunoscut-o oficial pe Guţul drept bașcan, deşi rezultatele scrutinului nu au fost încă validate

Adunarea Populară a Găgăuziei (APG), întrunită ieri-seară în ședință extraordinară, a aprobat o hotărâre privind recunoașterea rezultatelor alegerilor pentru funcția de Bașcan al Găgăuziei – stabilite de Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei, motivând că nu au încredere în Curtea de Apel, instituţia abilitată să valideze alegerile, şi nici în autorităţile centrale de la Chişinău.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Prezentă la ședință, Evghenia Guțul, a mulțumit la final deputaților „pentru susținere”.

„Vă sunt recunoscătoare tuturor pentru că apărați alegerea poporului găgăuz. Victoria va fi de partea noastră. În pofida tuturor presiunilor la adresa noastră, a echipei, a familiei mele, nu ne vom lăsa bătuți. Vom lupta până la capăt pentru drepturile găgăuzilor”, a declarat Evghenia Guțul.

Dmitri Constantinov, președintele APG, s-a declarat bucuros că „Găgăuzia s-a trezit, că își arată caracterul și că le scuipă în față celor de la guvernare”. „Ne place sau nu, poporul a ales, nu putem merge împotriva voinței poporului. Noi am decis să mergem pe calea corectă, nu prin comiterea ilegalităților, așa cum procedează cei de la guvernare”, a spus el.

Amintim că ieri după-amiază, procurorii anticorupţie de la Chişinău au desfăşurat percheziţii la Comisia Electorală de la Comrat. Ei suspectează fraude electorale, inclusiv includerea pe listele cu alegători a unor persoane decedate sau care sunt plecate din ţară.

Irina Vlah a acuzat partidul PAS şi pe preşedinta Maia Sandu că ar sta în spatele descinderilor şi că nu ar respecta legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei.

PAS a respins declaraţiile Irinei Vlah drept „aberaţii populiste”. Deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Dorian Istrati, a făcut apel la respectarea legii şi a subliniat că scrutinul trebuie să fie liber şi corect. „Nu te poţi autoproclama başcan călcând în picioare legile Republicii Moldova. Duşmanii acestui popor, duşmanii ţării noastre, trebuie să cunoască că noi avem LEGE şi ea trebuie respectată şi aplicată! Alegerile trebuie să fie libere şi corecte, doar conform legislaţiei în vigoare, fără cumpărarea voturilor, fără decedaţi votanţi în listă, fără cetăţeni care fizic se aflau peste hotare, dar figurează că au votat. Gruparea criminală organizată Şor a găsit o slăbiciune în Unitatea Administrativ Teritorială Găgăuzia”, a menţionat deputatul PAS.

De menționat că Evghenia Guţul urma să preia funcţia de başcan la data de 19 iulie 2023, în cazul în care alegerile vor fi validate de organele competente.

Articole asemănătoare

Back to top button