fbpx

Un deținut ar fi încercat să obțină 10.000 de euro printr-o schemă de șantaj

Procurorii au deconspirat activitatea unui grup infracțional, dirijat de către un deținut al Penitenciarului nr.13 din Chișinău, care chiar în timpul detenției ar fi șantajat un bărbat cu vârsta de 60 de ani din Bălți, de la care a pretins suma de 10.000 de euro.

Organizatorul actului de șantaj este bărbat cu vârsta de 38 de ani, originar din Azerbaidjan care pe parcursul ultimelor șapte luni se afla în Penitenciarul nr.13 pentru comiterea unui omor. În momentul în care a aflat despre poziția pro-acuzare a unui martor pe dosarul în care el este învinuit, deținând ilegal în penitenciar telefon mobil, a intervenit către un amic din Azerbaidjan, căruia i-a ordonat să se deplaseze în Moldova și să estorcheze prin șantaj, cu titlu de recompensă pentru detenția sa, suma de bani.

Șantajistul în vârsta de 33 de ani, sosit recent în Moldova, a estorcat, prin amenințări cu violență și omor, de la victimă și rudele acestuia, în trei tranșe, diferite sume bănești.

În rezultatul acțiunilor de urmărire penală și a măsurilor speciale de investigații, a devenit posibilă documentarea activității criminale, astfel încât la 20 iulie, infractorul a fost reținut chiar în momentul primirii ultimei tranșe financiare în sumă de 60.000 de lei.

În cadrul operațiunii de reținere și imediat după, au fost efectuate șapte percheziții (în automobil, domiciliu, celula din penitenciar și corporale ale suspecților). Urmare, au fost depistați și ridicați 60.000 de lei, telefoane mobile, inclusiv unul din celula deținutului, înscrisuri de ciornă și alte bunuri ce prezintă interes pentru cauză.

În seara de 22 iulie, magistrații din Bălți au admis demersul procurorului, astfel încât față de executor a fost aplicată măsura preventivă – arestul pentru un termen de 30 de zile. Investigațiile pe caz continuă pentru acumularea probatoriului și identificarea tuturor membrilor grupului infracțional.

Potrivit legii, șantajul comis de un grup criminal organizat se pedepsește cu închisoare pentru un termen de la 7 la 10 ani și amendă de la 92.500 până la 117.500 de lei.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button