fbpx

ultima oră | Eveniment care va intra în istorie: Comisia şi Consiliul au semnat acordul privind ieșirea Regatului Unit din UE

Preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului au semnat cu puțin timp în urmă acordul cu privire la Brexit, aprobat de Regatul Unit. Anunțul a fost făcut de şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a precizat că astfel permite ratificarea acordului de către Parlamentul European.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Charles Michel și cu mine tocmai am semnat Acordul privind retragerea Regatului Unit din UE, deschizând calea ratificării acestuia de către Parlamentul European”, a scris Ursula von der Leyen pe pagina sa de Twitter.

Așadar, în urma acestui eveniment, textul va fi supus atenţiei Parlamentului European pe 29 ianuarie, iar joi, 31 ianuarie, statele membre ale UE vor aproba în scris raportul, asigurând astfel retragerea în ordine a Marii Britanii pe 31 ianuarie, la miezul nopţii.

„Lucrurile se vor schimba inevitabil, dar prietenia noastră va rămâne. Vom începe un nou capitol în calitate de parteneri şi aliaţi. Ţin să scriem această nouă pagină împreună!”, a declarat preşedintele Consiliului.

Acordul va fi trimis la Londra pentru a fi parafat de către premierul Boris Johnson. Documentul a fost adoptat miercuri de către Parlamentul britanic, iar joi pentru el şi-a dat consimţământul Regina Elisabeta a II-a. Așadar, Parlamentul European va fi ultima instanţă care se pronunţă cu privire la acord, transmite Agerpres.

Procesul de separare, după 47 de ani de apartenenţă a Marii Britanii la UE, va fi urmat de o perioadă de tranziție, care va dura până la sfârșitul lui 2020, timp în care Regatul Unit va continua să aplice reglementările UE, însă fără a lua parte la deciziile comunitare.

Articole asemănătoare

Back to top button