fbpx

ultima oră | Durleșteanu își anunță retragerea candidaturii la funcția de premier

Candidata PSRM la funcția de premieri, Mariana Durleșteanu, și-a anunțat retragerea candidaturii, chiar în timp ce liderul socialiștilor, Igor Dodon și Maia Sandu sunt la consultări pe marginea situației politice.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Cu regret în această perioadă Republica Moldova se confruntă cu o realitate tragică generată de criza sanitară profundă a cărei gestionare este scăpată de sub control, inclusiv prin vaccinarea întârziată a cetățenilor. In paralel, avem și o situație fără precedent generată de criza politică și economică care impune niște decizii morale din partea clasei politice pentru a lua un răgaz în interesele de partid, personale sau competiție.

Discuțiile despre înaintarea mea la funcția de prim-ministru mi-au confirmat încă o dată amploarea crizei morale în care se află politicul nostru, dar cel mai grav iresponsabilitatea în gestionarea crizelor și folosirea tragediei umane în scopuri politice. Trebuie să recunoaștem, astăzi Moldova nu are parte de o guvernare în interesul cetățeanului.

Reiterez „nu sunt păpușa nimănui”, așa cum unii din clasa politică încearcă să manipuleze. Am acceptat această provocare pentru că nu sunt indiferentă față de situația gravă din țară, am acceptat fiindcă am obosit să observ cum cetățenii sunt capturați de către politicienii certați cu morala.

Am acceptat condiționat, să creez o echipă în Executiv cu oameni corecți si profesioniști, să administrăm transparent instituțiile publice și să promovez reforme în toate domeniile. Obiectivul principal al acestei decizii a fost recâștigarea încrederii cetățenilor în democrație prin îmbunătățirea administrării actului guvernamental în spirit European, asigurând o justiție independentă și continuarea luptei împotriva corupției.
Evident că pentru a realiza aceste obiective este necesar de un suport larg al societății și voința politică in adoptarea unor legi responsabile în beneficiul oamenilor.

Cu regret, ce am văzut în această perioadă a fost ca majoritatea politicienilor, indiferent de stânga sau dreapta fac «clounade» la TV și se întrec în declarații politice promovând interesele partidelor, interese personale sau de clan. Din păcate, astfel de atitudine pune în pericol azi viețile cetățenilor și le afectează viitorul.

Dragi cetățeni, prieteni, în politică poate că este loc de cinism, dar nu așa, nu acum, când în pericol este viața omului. Iată de ce vin cu un anunț: am decis să îmi retrag candidatura de la funcția de Prim-Ministru al Republicii Moldova. Nu îmi pot permite ca numele și reputația mea să fie folosite pentru reglări de conturi între clanurile politice, eu am acceptat nominalizarea doar din dorința de a contribui la depășirea crizelor și a mișca țara înainte”, a scris Mariana Durleșteanu pe Facebook. 

Aceasta a mai anunțat că se retrage acum, însă promite că nu pleacă din viața publică, iar experiența amară din ultimile luni, a determinat-o să se implice și mai mult în viitor în viața țării. De asemenea, Durleșteanu a mai menționat că vrea să creadă și speră puternic că în viitoarele alegeri anticipate va fi loc pentru o nouă clasă politică, cu o veritabilă fibra morală, iar toate vor permite să transformăm spre bine țara și să aducem mai multă Europă acasă.

Amintim că socialiștii au anunțat semnarea unei majorități cu formațiunea Pentru Moldova,pentru a fi susținută candidatura Marianei Durleșteanu la funcția de premier. Mai multe voci din spațiul public afirmau că președinta ar fi trebuit să o desemneze, însă șefa statului a insistat pe candidatura Nataliei Gavrilița.

Ca urmare, socialiștii au contestat decretul la CC, iar magistrații l-au declarat neconstituțional. După emiterea hotărârii, șefa statului a conchis că nu o va desemna pe Mariana Durleșteanu și că este gata să meargă „la anticipate sau la referendum”.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button