fbpx

UE a aprobat o misiune civilă pentru R. Moldova. Scopul acesteia

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au aprobat o misiune civilă pentru Republica Moldova. Aceasta va începe în luna mai și va dura doi ani. Misiunea are drept scop consolidarea securității cibernetice și combaterea dezinformării și manipulării externe a informațiilor.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Întrucât Republica Moldova este una dintre țările cele mai afectate de consecințele invadării ilegale a Ucrainei de către Rusia, asistăm la continuarea și intensificarea tentativelor Rusiei de a destabiliza această țară prin acțiuni hibride. Astăzi sporim sprijinul acordat de UE Republicii Moldova în vederea protejării securității, a integrității teritoriale și a suveranității acesteia. Desfășurarea acestei noi misiuni constituie un nou semn politic important al sprijinului UE în circumstanțele dificile actuale”, a spus Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate.

În acest scop, misiunea va oferi consiliere la nivel strategic cu privire la elaborarea de strategii și politici și va identifica nevoile de consolidare a capacităților în materie de alertă timpurie, detectare, identificare, atribuire a amenințărilor și răspuns la amenințările hibride.

Misiunea va include o celulă de proiect responsabilă de identificarea și punerea în aplicare a proiectelor în domeniile menționate anterior, în strânsă coordonare cu alți actori care împărtășesc aceeași viziune.

Ca răspuns la solicitarea Republicii Moldova, EUPM Moldova va avea un mandat inițial de doi ani, iar comandamentul său de operații va fi în Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button