fbpx

Tiraspolul a majorat taxele pentru școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană

Tiraspolul a majorat unilateral taxele pentru serviciile comunale pentru școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană, informează Biroul politici de reintegrare. Guvernul promite să compenseze cheltuielile suplimentare.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Contrar celor convenite anterior în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, de a crea un mediu predictibil și prielnic desfășurării procesului educațional în cele 8 școli cu predare în limba română din regiune, de-a lungul timpului Tiraspolul sub diferite pretexte nefondate, refuză abordarea atât în esență, cât și de principiu, a majorității subiectelor de actualitate din domeniul educațional. Tiraspolul refuză inclusiv convocarea de aproape doi ani a ședinței grupurilor de lucru pentru educație, unde sunt antrenați experți de pe ambele maluri.

Având în vedere că autoritățile constituționale de nenumărate ori au comunicat pe toate platformele disponibile despre necesitatea asigurării accesului la educație, fără interferențe politice și acțiuni unilaterale din partea Tiraspolului (inclusiv și din prisma executării deciziilor CEDO pe acest subiect, speța Catan și alții), constatăm că în anul 2024, în mod unilateral, exponenții din regiunea transnistreană au revenit la noi măsuri de impunere la plăți diferențiate pentru prestarea serviciilor comunale.”, se arată în mesajul Biroului politici de reintegrare.

  • Energie electrică – de la 0,76 lei pentru un kwh la 1,75 lei pentru un kwh (altor instituții până la 2,53 lei);
  • Energia termică – de la 353,18 lei/ 392,2 lei pentru o Gcal la 937,15 lei/943,24 lei pentru  o Gcal (altor instituții până la 1425,4 lei);
  • Gaze naturale – de la 0,38 lei pentru 1 m³ la 3,52 lei pentru un 1 m³ (altor instituții până la 6,13 lei);
  • Apa și canalizarea – de la 14,9 lei pentru 1 m³ la 23,04 lei pentru 1 m³.

„Biroul politici de reintegrare și Ministerul Educației și Cercetării vor interveni cu măsurile de suport necesare, inclusiv pentru a compensa cheltuielile adițional suportate, iar problemele înfruntate de școli vor rămâne pe agenda formatelor de negocieri privind reglementarea transnistreană până la soluționarea definitivă a acestora”, se mai arată în comunicatul Biroului de reintegrare.

Articole asemănătoare

Back to top button