studiu | Zonele amenajate pentru pauzele de cafea pot fi mai murdare decât toaletele, iar majoritatea aparatelor – pline de bacterii și mucegai
Indiferent că sunt expressoare sau cafetiere tradiționale, numeroase aparate de cafea sunt pline de bacterii și mucegai. Din acest motiv, este mai mult decât necesar să acordăm o atenție sporită curățării lor.
Specialiștii susțin că aceste aparate electrocasnice sunt relativ inofensive pentru sănătatea și viața noastră, atâta timp cât avem grijă de ele. Totuși, foarte puțini oameni sunt familiarizați cu modalitățile de întreținere.
În lipsa unei curățiri de rutină, cafetierele pot deveni „domiciliul” unei multitudini de bacterii, și, prin urmare, unul dintre cele mai murdare lucruri din bucătărie. De asemenea, zona din jurul aparatului poate să conțină mulți germeni, la fel și mânerul cănii termorezistente.
În cazul expressoarelor, cei mai mulți germeni apar în partea superioară a aparatului, unde oamenii pun de obicei dozele de cafea. Potrivit unui studiu din 1997, cănile din locuri publice (birou, școală, grădiniță) sau cele utilizate de mai multe persoane pot, de asemenea, „adăposti” o varietate mare de germeni, inclusiv E.coli și materii fecale. De vină ar fi bureții folosiți pentru spălarea acestora.
În cadrul unui alt studiu realizat în 2011, circa 50% din rezervoarele analizate conțineau mucegai și bacterii.
Potrivit specialiștilor, prezența mucegaiului poate duce la sensibilizarea persoanelor cu alergii și chiar la apariția infecțiilor. Pentru a evita acest lucru, este indicat să goliți complet apa nefolosită din rezervorul aparatului de cafea și să îi scoateți capacul, pentru ca acestea să se poată usca.
Chuck Gerba, profesor de microbiologie la Universitatea din Arizona, spune că zonele din companii, special amenajate pentru pauzele de cafea, pot fi de câteva ori mai murdare decât toaletele.
Aparatele de cafea sunt suficient de fierbinți pentru a distruge o mare parte de bacterii, însă acest lucru nu înseamnă că ne putem lipsi de o curățare temeinică regulată.