fbpx

studiu | Aceste probleme grave de sănătate pot fi declanșate de singurătate

A fi izolat social sau a te simți singur poate declanșa o serie de boli, spun experți în sănătate mintală, deoarece sănătatea mintală și sănătatea fizică sunt interdependente.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit studiilor, singurătatea poate duce la moarte prematură, un risc crescut care este asociat și cu fumatul, obezitatea și inactivitatea fizică. Aceasta înseamnă că, dacă ești singur, poți fi mai degrabă susceptibil pentru boli de inimă, depresie, anxietate, diabet și hipertensiune, printre o serie de alte probleme de sănătate, scrie clicksanatate.ro.

Oamenii se pot simți singuri pe măsură ce îmbătrânesc, dar și mulți tineri se pot simți izolați în absența accesului la o rețea socială fizică, fiind introvertiți sau din cauza unei boli sau dizabilități.

Depășirea singurătății este posibilă chiar și pentru persoanele cărora nu le place să-și facă mulți prieteni. Angajarea de sine într-o muncă, un hobby sau un obiectiv semnificativ te pot ajuta să te simți mai puțin singur.

Poți încerca să construiești legături sociale prin voluntariat, alăturarea unui club sau grup, contactând prietenii sau familia, exersând îngrijirea de sine și căutând sprijin, dacă este necesar.

„Singurătatea poate fi un efect causal, al stilului de viață și un simptom al multor boli. Sănătatea mintală și sănătatea fizică sunt două fețe ale aceleiași monede. Mulți pacienți care ajung în spitale ajung aici din cauza psihosomatizării. Înseamnă că o componentă psihologică este implicată în boală.”, spune dr. Dr Rucha Shrikhande, consultant psiholog la Ruby Hall Clinic, citat de Times.

Dr. Shrikhande spune că printre cauzele comune ale singurătății se datorează problemelor financiare, a fi singur în timpul anilor de dezvoltare sau de creștere profesională, moartea unei persoane dragi, eșec și sentimentul că nu ești bun de nimic.

Iată 5 probleme de sănătate pe care le poți dezvolta din cauza singurătății:

Distimie

Aceasta este una dintre tulburările care ar putea fi cauzate de singurătate. Distimia este Distimia este o forma usoara, dar cronica de depresie, iar o persoană care suferă de această afecțiune dorește de cele mai multe ori să fie singură cu propria suferință. Distimia este o afecțiune cronică de sănătate mintală și duce treptat la scăderea încrederii în sine și a valorii de sine a unei persoane.

Anxietate socială/izolare socială sau tulburare de anxietate

Persoanele cu tulburare de anxietate socială pot avea probleme în a interacționa cu alții, deoarece acest lucru le poate provoca anxietate irațională, frică și jenă. Într-un astfel de caz, oamenii aleg în mod deliberat să se izoleze de la întâlnirea cu alți oameni, atât în configurații sociale precum evenimentele sau în pauzele de la muncă, precum și în contexte personale.

Boli cronice

Hipertensiunea arterială, atacul de cord, obezitatea și problemele fizice conexe sunt frecvent întâlnite la persoanele care rămân izolate social. 29% dintre afecțiunile sau bolile cardiace și o rată crescută de accident vascular cerebral cu 32% este de asemenea observată în cercetări și pusă în legătură cu singurătatea.

Cancer

Biologii au demonstrat că sentimentele de singurătate declanșează în tot organismul tulburări de procese, printre care și modificări hormonale și ale imunității din cauza stresului, determinând rezistență scăzută la boli și risc crescut de cancer.

Diabet

Riscul de diabet de tip 2 este adesea mare la persoanele supraponderale sau care au probleme severe din punctul de vedere al stilului de viață, precum cele care aleg inactivitatea. Stresul și singurătatea pot exacerba riscurile de diabet și boala în sine poate izola și mai tare individul, mai scrie Hindustan Times.

Articole asemănătoare

Back to top button