fbpx

sondaj | Fiecare al treilea chișinăuian ar avea antipatie și dezgust față de homosexuali. Ce se spune despre marșuri și legalizarea căsătoriilor?

Mai mult de jumătate dintre locuitorii capitalei (55%) au o atitudine negativă față de reprezentanții comunității LGBT (lesbian, gay, bisexual, transgender), în timp ce 37% spun că au o atitudine neutră și doar 7% susțin persoanele cu orientare sexuală netradițională. Cel puțin asta arată datele unui sondaj realizat de Magenta Consulting, la comanda Genderdoc-M.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Cel mai mare procent de susținători se numără printre femei. Dintre persoanele intervievate, 10% au declarat că cunosc o persoană LGBT, iar 2% afirmă că această persoană face parte din cercul de prieteni cu care se vede regulat.

Respondenții au fost rugați să comunice primele asociații care le vin în minte atunci când aud fraza „persane LGBT”. Preponderent, au fost menționate afirmații negative, cea mai frecventă (33%) fiind „antipatie/dezgust”. Cu asociații neutre au venit doar 22% dintre participanții la sondaj.

De asemenea, 65% dintre respondenți spun că mariajul între persoanele de același sex nu trebuie legalizat în Republica Moldova. În același timp, circa o pătrime a declarat că nu are o părere sau că această este neutră.

Majoritatea sau 69% a indicat că persoanele LGBT trebuie să aibă dreptul „să facă orice doresc, însă acasă, atâta timp cât nu-i vede nimeni” și doar 18% susțin că organizarea evenimentelor publice trebuie să fie un drept acordat persoanelor LGBT.

Fiind rugați să aleagă o afirmație dintre trei propuse, cum ar fi: „Nu judeca și nu vei fi judecat”, „Nu-ți băga nasul unde nu-ți fierbe oala”, „Oamenii te iartă, dacă faci crime, dar nu te iartă, dacă ești fericit”, aproape jumătate din cei intervievați sau 47% au preferat-o pe prima.

„Planificăm să repetăm aceeași cercetare, cred că o dată la doi ani, poate chiar și o dată pe an, ca să vedem cum se schimbă lucrurile. Și sperăm foarte mult că lucrurile se vor schimba, pentru că a purta această piatră pe proprii umeri, piatra urii și a oricărei fobii, este de fapt în primul rând o problemă pentru omul care poartă această fobie. Nu este ușor să trăiești cu sentimente negative și să le duci toată viața”, a declarat coordonatoarea de proiecte din cadrul Genderdoc-M, Angela Frolov.

Sondajul a fost realizat în perioada 15 noiembrie – 20 decembrie 2019, pe un eșantion de 815 respondenți din municipiul Chișinău, cu vârsta cuprinsă între 25 și 45 de ani. Marja de eroare este de +/- 3,4%.

Articole asemănătoare

Back to top button