fbpx

Socialiștii critică dur Curtea Constituțională pentru anularea Legii privind funcționarea limbilor: „Este motivată politic”

Partidul Socialiștilor (PSRM) condamnă decizia Curții Constituționale (CC) cu privire la Legea privind funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, adoptată de Parlament în decembrie 2020.

PSRM onsideră că această decizie este motivată politic și nu corespunde cu spiritul statului de drept, care trebuie să fie respectat de reprezentanții sistemului judiciar și cu atât mai mult de judecătorii Curții Constituționale a țării.

„Nu este pentru prima dată când Curtea Constituțională a Republicii Moldova aprobă decizii părtinitoare din punct de vedere politic, anulând legile și deciziile autorităților alese democratic. Prin astfel de decizii, Curtea Constituțională subminează una dintre cele mai importante fundamente ale unui stat democratic – principiul separării puterilor”, se arată într-un comunicat al socialiștilor.

Potrivit PSRM, atunci când a fost luată decizia asupra Legii privind funcționarea limbilor, judecătorii Curții Constituționale ar fi creat o situație flagrantă care a contribuit la încălcarea drepturilor cetățenilor Republicii Moldova, creând inegalități și divizînd oamenii în funcție de limbă și etnie.

„Prin decizia sa, Curtea Constituțională readuce țara noastră în atmosfera de ură interetnică de la sfârșitul anilor ’80 – începutul anilor ’90. Decizia Curții Constituționale va avea cel mai negativ impact asupra procesului de soluționare a problemei transnistrene, aprofundînd neîncrederea între cele două maluri ale Nistrului”, mai scrie PSRM.

De asemenea, în comunicat se mai menționează că Partidul Socialiștilor intenționează să re-inițieze adoptarea Legii privind funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova în Parlamentul țării.

Amintim că pe 16 decembrie 2020 s-au adoptat mai multe proiecte în grabă, până la miezul nopții, ședința din fiind ultima din sesiunea de iarnă a Legislativului. Astăzi, însă, Curtea Constituțională (CC) a decis că Legea cu privire la funcționarea limbilor este neconstituțională.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button