fbpx

Șeful Moldovagaz susține că tarifele la gazele naturale nu vor scădea în următoarele luni

Tarifele la gazele naturale nu vor scădea până la finele anului curent, susține șeful Moldovagaz, Vadim Ceban. În cadrul emisiunii „Puterea a patra”, acesta a afirmat că un asemenea scenariu „nu e real”, invocând ca motive prețurile mari de pe piață și volumele de gaz procurate la preț înalt în iarna anului trecut, care se mai află pe stoc, notează agora.md.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Noi am dori să avem prețuri mai mici, care reflectă inclusiv ceea ce noi observăm în piețele internaționale deși recent prețul e în ascensiune. Înțelegem pentru că avem un impact imediat asupra tarifului și puterii de cumpărare din partea persoanelor fizice și asupra economiei naționale. Nu dorim să fie redus volumul de consum pentru aceste categorii de consumatori, pentru că reprezintă o categorie foarte mare. Nu e real, văd diferite speculații, faptul că în Grecia se cumpără cu 430 de dolari, acest preț cu transport ,stocare, injectare, extragerea și aducere până la hotar, sunt anumite costuri și aceste costuri nu permit un preț mai jos de 550 de dolari.”

Acesta a dat asigurări că „nu ne așteaptă majorări de tarife”, întrucât volumele de gaz din contractul cu Energocom sunt confirmate până la finele anului curent.

Cu toate acestea, Ceban nu exclude că o scădere a tarifelor la gazele naturale ar putea veni chiar la începutul anului viitor.

„Nu exclud că de la 1 ianuarie să fie alt tarif, pentru că după planurile noastre, devierile care trebuie să le recuperăm, vor ajunge la zero în decembrie. Nu vreau să dau nici o cifră, până la urmă este ANRE, trebuie să vedem prețul de achiziție, volumul de consum, cursul dolarul – leu, tariful de transport, distribuție, toți acești factori influențează asupra prețului final.”, a spus Vadim Ceban, director al S.A. Moldovagaz

Anterior, ministrul energiei, Victor Parlicov a afirmat că tariful la gaz va scădea la începutul sezonului de încălzire, dar nu a oferit o cifră concretă. Totodată, președintele Moldovagaz, Vadim Ceban susținea că pentru o scădere a tarifului la 13 lei, ar fi necesară procurarea volumelor de gaz la un preț de 350 de dolari/mia de metri cubi.

Articole asemănătoare

Back to top button