Șeful CEC, despre presupusa mituire a alegătorilor în primul tur al prezidențialelor: „Este adevărat”
Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil, confirmă că au existat presupuse tentative de mituire a alegătorilor. Potrivit lui, CEC a fost sesizată atât de Poliție, cât și de reprezentanți ai concurenților electorali.
Presupusele cazuri de mituire au fost transmise către organele Procuraturii, a precizat Cimil în studioul emisiunii „Puntul pe Azi” de la TVR Moldova. Ofițerii urmează să stabilească cine au fost eventualii beneficiari și intermediari, dar și cum ar arăta schema integrală.
„Asemena acțiuni nu fac bine procesului electoral. Dimpotrivă știrbesc din încrederea alegătorilor, care își doresc un proces electoral corect, fără asemenea acțiuni cu iz penal”, a punctat șeful CEC.
Totodată, Dorin Cimil a menționat că Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a intentat circa 240 de plângeri referitoare la transportarea alegătorilor. Totuși, multe dintre cele descrise în sesizările transmise Poliției nu s-au adeverit.
Amintim că la scrutinul prezidențial de pe 1 noiembrie 2020, observatorii au constatat mai multe presupuse încălcări. Printre cele mai frecvente se numără transportarea alegătorilor, dar și coruperea lor.
Bunăoară, se presupune că unii cetățeni moldoveni din stânga Nistrului ar fi primit până la 400 de ruble pentru a vota. În același timp, unele persoane care ajungeau la secții întrebau membrii biroului electoral unde li se va plăti pentru a pune ștampila în buletin, iar altele ar fi fost remunerate, însă fără a fi instruite ce opțiune să își exprime.