fbpx

Scriitori români, adresare către Maia Sandu: „Ni se par inadmisibile intervențiile care pot cataliza reacții pro-ruse”

PEN România, o organizație non-guvernamentală a scriitorilor, editorilor și traducătorilor, a publicat o scrisoare deschisă, adresată de către societatea civilă din România președintei Maia Sandu, pentru a o asigura că poate conta pe sprijinul necondiționat al românilor pentru construirea destinului european al Republicii Moldova. În același timp, scriitorii se arată a fi nemulțumiți de „intervențiile unor actori politici din România ale căror gesturi, în acest context atât de tensionat, pot cataliza reacții pro-ruse și anti-europene.”

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Aceasta este semnată de scriitori, regizori, muzicieni, istorici ai religiilor, jurnaliști etc.

„Sunt cu atât mai evidente și mai îngrijorătoare semnele acutizării războiului hibrid prin care Rusia încearcă să saboteze integrarea țărilor noastre în UE. Vectorii de influență ai Rusiei sunt mai vocali decât oricând, deopotrivă în România și în Republica Moldova,” se arată în scrisoare.

„Ni se par inadmisibile intervențiile unor actori politici din România ale căror gesturi, în acest context atât de tensionat, pot cataliza reacții pro-ruse și anti-europene. Ne limităm la două exemple recente, vizibile în spațiul public din Republica Moldova și România deopotrivă.

Primul dintre ele e reprezentat de forțarea retrocedării clădirii Bibliotecii Naționale a Moldovei către Mitropolia Basarabiei, parte integrantă a Bisericii Ortodoxe Române, în urma unui lobby politic intens susținut de actori politici din România. Este inadmisibil ca patrimoniul arhitectural al Republicii Moldova să constituie obiectul unor tranzacții politice. Statul român are obligația morală să susțină fără rezerve Republica Moldova, fără a condiționa sprijinul de tranzacții de acest gen.

Al doilea exemplu este recenta numire la conducerea Institutului Cultural Român din Chișinău a doamnei Monica Babuc, o apropiată a lui Plahotniuc – care i-a și condus partidul după fuga lui. Plahotniuc este pe lista de sancțiuni a SUA. Cum poate statul român să susțină, în diplomația sa externă, persoane apropiate de cei sancționați? Pentru SUA, această numire nu poate constitui altceva decât un afront mizerabil. ICR Chișinău trebuie condus de o persoană care să nu intre în coliziune cu parteneriatele noastre strategice,” se mai arată în scrisoarea deschisă adresata președintei R. Moldova.

La fel, în scrisoare se arată siguranța că R. Moldova are în societatea civilă din România un partener în eforturile de a orienta țara pe drumul destinului ei european.

„Și pentru noi sunt la fel de revoltătoare ca și pentru Dumneavoastră toate aceste gesturi – care încep să facă sistem. În pofida cinismului acestor actori politici români, vă asigurăm că aveți în societatea civilă din România un partener în eforturile dumneavoastră de a orienta definitiv Republica Moldova pe drumul destinului ei european.”

Articole asemănătoare

Back to top button