fbpx

Fostul ministrul al Culturii, Monica Babuc, deține o funcție nouă. Despre ce este vorba

Fostă ministră a Culturii, Monica Babuc, în Guvernul PDM, este noua șefă a Institutului Cultural Român de la Chișinău. Candidatura acesteia a obținut vot favorabil Comisiile din Senat pentru cultură și politică externă, cu 13 voturi pentru. Cinci voturi au fost împotriva acesteia. Babuc a primit deja avizul ICR și cel al Ministerului Culturii, transmite libertatea.ro.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Înainte de vot, Babuc, membră a Partidului Social Democrat European (PSDE) a fost luată la întrebări de către senatori.

„Ce să facem cu situația în care mă consider în egală măsură și om de cultură? Eu am pus pe stop activitatea politică de circa 14 ani și am o pregătire istorică temeinică, dar și experiență în domeniul culturii. Sunt un om care a declarat franc că am făcut un pas în urmă din politica activă. Am experiență în politică, e adevărat. Trăim în secolul XXI, toate lucrurile sunt la vedere azi, toată lumea știe ce înseamnă respectarea prevederilor legale pentru funcția pe care o ocupă. Eu nu cred că trebuie să dăm o importanță atât de mare termenului de depolitizare, pentru că uneori acest gen de termen este folosit ca armă politică”, a răspuns Monica Babuc.

Senatorii USR Radu-Mihai Mihail și Eugen-Remus Negoi au chestionat-o pe Monica Babuc cu privire la relația acesteia cu oligarhul Vladimir Plahotniuc. Candidata la directoratul ICR Chișinău a spus că informațiile apărute în presă sunt „neadevăruri și adevăruri trunchiate”.

„Vreau să vă spun că, din păcate, și dumneavoastră ați devenit victima unor adevăruri trunchiate sau chiar a unor falsuri care se profilează cu insistență și în presa română. Eu nu am preluat conducerea politică în 2019, când a plecat domnul Plahotniuc. Eu am preluat după circa trei ani de zile și am avut un interimat în ultimele luni ale anului 2022. E un fals să spui că Monica Babuc a preluat conducerea PDM după Plahotniuc”, a afirmat Babuc.

Monica Babuc a ocupat mai multe funcții de vârf în Guvernul Republicii Moldova, cea de ministru al culturii (30 mai 2013 – 26 iulie 2017) și cea de ministru al educației, culturii și cercetării (26 iulie 2017 – 8 iunie 2019). A fost deputată în Parlamentul Republicii Moldova, în două mandate, între 2014 și 2015, și între 2019 și 2021. Între 18 iunie 2019 și 4 decembrie 2020, a ocupat funcția de Vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button