fbpx

„Rolul părinților este indispensabil în stabilirea unei relații armonioase cu mâncarea”, interviu cu Irina Loghin, ofițer în sănătate la UNICEF Moldova

În contextul campaniei de schimbare de comportament „Mănâncă sănătos!”, ofițerul în sănătate din cadrul UNICEF Moldova, Irina Loghin a explicat despre tulburările alimentare la adolescenți și tineri și despre cum ar trebui să se implice autoritățile publice și părinții pentru a soluționa activ această problemă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În urma studiului de evaluare a comportamentelor de sănătate ale copiilor de vârstă școlară (HBSC), în Republica Moldova, 1 din 5 adolescenți este subponderal, iar în mare parte, acestea sunt fete. Irina Loghin afirmă, că aceste cifre pot fi explicate prin tendința fetelor care își doresc să corespundă unor standarde sociale, care vor să fie acceptate de către semenii lor, dar și să prevină bullying-ul, discriminarea și stigmatizarea asupra lor.

Cele mai comune tulburări alimentare la adolescenți și tineri?

Tulburările alimentare sunt caracterizate printr-o perturbare persistentă a alimentației, comportamentului alimentar și îngrijorarea privind greutatea/ forma corpului. Acestea includ consumul inadecvat de alimente care pot afecta semnificativ atât sănătatea fizică, cât și bunăstarea unui adolescent. Apariția și evoluția unei tulburări alimentare este influențată de factori bio-psiho-sociali, precum mediul, cultura, dependențe etc. Cele mai frecvente forme de tulburări alimentare includ anorexia nervoasă, bulimia nervoasă și mâncatul compulsiv.

Potrivit statisticilor, anorexia și bulimia predomină mai mult în adolescență, iar odată cu tranziția spre maturitate, cresc cazurile de mâncat compulsiv. Totodată, numărul cazurilor de tulburări alimentare depistate și declarate, se consideră a fi mic în comparație cu datele reale sau estimate.

Cum părinții pot identifica semnele unei tulburări alimentare la copilul său?

Printre semnele apariției unei tulburări alimentare, se regăsesc: modificări anormale a greutății corpului, concentrarea sporită asupra aspectului fizic, creșterea considerabilă a activității fizice, adoptarea unui plan alimentar specific, evitarea meselor cu familia, schimbări vizibile privind calitatea pielii, părului, unghiilor, persistența senzației de frig, probleme dentare, lipsa menstruației etc.

Unde și cum se pot adresa tinerii din Moldova care se confruntă cu tulburări alimentare?

Deseori, tinerii cu tulburări alimentare nu recunosc că suferă din cauza acestora și chiar se opun sfaturilor și ajutorului oferit de către persoanele apropiate. Cu toate acestea, în astfel de situații, atât părinții, cât și tinerii se pot adresa, în funcție de complexitatea tulburării, psihologului/ psihiatrului din cadrul Centrului de Sănătate Prietenoase Tinerilor, nutriționistului și medicului de familie.

Cele mai bune practici de intervenție pentru prevenirea tulburărilor alimentare la adolescenți și tineri?

Identificarea factorilor de risc care duc la dezvoltarea unei tulburări alimentare este vitală pentru prevenirea acestora. Cele mai frecvente intervenții adoptate se bazează pe principii cognitiv-comportamentale, focusate pe atitudini și comportamente privind alimentația și forma corpului. Printre alte intervenții adoptate la nivel internațional sunt cele de psihoeducație în rândul adolescenților, în special axate pe creșterea stimei de sine.

Prevenirea tulburărilor alimentare nu ține doar de un singur actor. Rolul părinților este indispensabil în stabilirea unei relații armonioase cu mâncarea, începând cu primii ani de viață a copilului. De asemenea, lucrătorii medicali ar trebui să depisteze în timp util tulburările alimentare, deoarece acestea vor avea un impact semnificativ asupra sănătății și dezvoltării adolescenților. Semnificativ este și rolul altor actori din comunitate, precum școlile, mass-media, social media etc.

Rolul UNICEF Moldova pentru adolescenții din Moldova

Prin proiectele sale, UNICEF Moldova dorește să promoveze și să vorbească despre modul sănătos de viață atât la nivel fizic, cât și la nivel psiho-emoțional, despre drepturile și bunăstarea fiecărui copil și adolescent. Prin intermediul campaniilor susținute, UNICEF își dorește creșterea nivelului de conștientizare în rândul adolescenților, tinerilor, părinților, lucrătorilor medicali și autorităților, privind factorii de risc și prezența tulburărilor alimentare în rândul adolescenților și tinerilor din Republica Moldova.

Ai grijă de tine – mănâncă sănătos!

Articole asemănătoare

Back to top button