fbpx

Reacția Moscovei după închiderea Centrului Rus de la București: Respingem acuzațiile. Nu va rămâne fără răspuns

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Rusia, respingem categoric acuzația că Centrul Rus de Știință și Cultură din București este un „instrument de propagandă” și lansează un avertisment: Demersul nu va rămâne fără răspuns.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Maria Zaharova:„Decizia autorităților române de a suspenda activitățile Centrului Rus de Știință și Cultură din București este, ca să spunem ușor, dezamăgitoare, deși pe fondul isteriei anti-ruse care a cuprins Uniunea Europeană, cu siguranță nu poate fi numită „surpriză”.

Respingem categoric acuzația că acesta – Centrul Rus de Știință și Cultură – este un „instrument de propagandă”. Deși, bineînțeles, îmi pare rău, am uitat. Institutul Goethe sau British Council reprezintă o „putere soft”. Iar Rossotrudnichestvo sau Institutul Confucius reprezintă „propagandă”. Ne-am prins. O gradație clară. O diviziune evidentă. Nu, nu funcționează și nu va funcționa în acest fel”.

„Activitățile Centrului Rus de Știință și Cultură au fost și rămân orientate în primul rând spre consolidarea legăturilor culturale și umanitare dintre cele două țări. Centrul găzduiește evenimente culturale, educaționale și sociale – expoziții de artă, prezentări ale regiunilor rusești, forumuri, conferințe, saloane de carte, proiecții de filme, concerte. Am o întrebare pentru autoritățile române – ce este în neregulă cu asta? Propagandă în sensul de a înțelege cuvântul „promovare”? Când a fost vreodată rău? Propaganda este rea atunci când este o îmbinare a statelor și a presei independente. Atunci când prin intermediul presei independente unele organisme (statale sau non-statale), suprimând esența independentă a jurnalismului, încep să promoveze un singur punct de vedere, suprimând orice altceva. În acest sens, propaganda este inacceptabilă. Publicitatea ca element de propagandă este ceea ce „reprezintă” economia, relațiile publice și comunicarea strategică. Toate acestea sunt elemente de promovare a informațiilor despre ceva despre care ar fi util și interesant ca publicul să știe sau uneori pur și simplu profitabil. Trebuie să trasăm limite clare. Suntem obișnuiți ca tot ceea ce are legătură cu noi, cu Rusia (și acum și cu China), să fie răstălmăcit pentru a-i da o conotație negativă. Tot ceea ce au ei este în regulă”, a mai afirmat Maria Zaharova.

În final, Zaharova lansează un avertisment: „Demersul Bucureștiului nu va rămâne fără răspuns. Sunt sigur că ei înțeleg asta în mod clar. Cu atât mai ciudată este dorința autorităților române de a elimina unul dintre puținele canale de comunicare rămase”.

Centrul Rus pentru Cultură și Știință din România va fi închis definitiv. Anunțul a fost făcut, marți, de Ministerul Român de Externe.

Potrivit oficialilor, instituția, care teoretic organizează concerte, vizionări de film ori cursuri de limba rusă, ar fi propagat inclusiv pe pagina de Facebook mesaje de „dezinformare și disculpare a crimelor de război comise de Rusia în Ucraina”. Vorbim despre „derapaje de o gravitate deosebită care s-au intensificat odată cu declanșarea războiului”, a mai transmis MAE din România.

Aflat în mijlocul Bucureștiului, la doi pași de Guvern, Centrul Rus este în continuare deschis și funcționează în acest moment cu un program normal, însă, activitatea va fi întreruptă până pe 20 august 2023, cel târziu.

Articole asemănătoare

Back to top button