Reacția Ambasadei Rusiei la Chișinău referitor la decizia Curții Constituționale despre Legea cu privire la funcționarea limbilor
Ambasada Federației Ruse la Chișinău a venit cu o reacție ca urmare a hotărârii Curții Constituționale (CC), prin care Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova a fost declarată neconstituțională.
„Hotărârea Curții Constituționale din Republica Moldova, din 21 ianuarie, cu privire la privarea limbii ruse de statutul unei limbi de comunicare între naționalități reprezintă un factor îngrijorător în contextul păstrării păcii interetnice în statul moldovenesc, care este unul multinațional”, scrie în comunicat.
Ambasada precizează că, alături de limba de stat a Republicii Moldova, limba rusă reprezintă un element indispensabil într-o comunicare eficientă, fiind într-o existență armonioasă între toate grupurile de naționalități ale țării – moldoveni, ucraineni, ruși, bulgari, găgăuzi, evrei, romi, polonezi.
„Într-un asemenea context, jignirile radicalilor la adresa conducerii țării noastre, a poporului Rusiei, dar și a vorbitorilor de limbă rusă din Republica Moldova seamănă a blasfemie și a ceva nu foarte natural. Reacțiile forțelor moldovenești sănătoase la acțiunile rusofobe sunt de înțeles.
Despre consecințele șovinismului anti-rus de la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90 ai secolului trecut se ține minte bine aici”, se mai spune în declarația Ambasadei Rusiei la Chișinău, se mai spune în declarația misiunii diplomatice.
Totodată, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, apreciază drept corectă şi normală decizia Curţii Constituţionale de a declara neconstituţională legea ce oferea statut special limbii ruse.
Amintim că CC a declarat neconstituţională legea ce oferea statut special limbii ruse. Legea cu privire la funcționarea limbilor a fost adoptată de Parlament în decembrie 2020 și spune că documentele trebuie traduse în limba rusă, plăcuțele cu denumirile instituțiilor, organizațiilor și întreprinderilor să fie scrise în română și rusă; iar denumirea produselor – în rusă și română. AICI pot fi consultate prevederile legii.
Precizăm că, pe 16 decembrie 2020 s-au adoptat mai multe proiecte în grabă, până la miezul nopții, ședința din fiind ultima din sesiunea de iarnă a Legislativului.