fbpx

Ambasadorul României la Chișinău, despre decizia CC: „E o formă de respect să cunoști limba de stat”

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, apreciază drept corectă şi normală decizia Curţii Constituţionale (CC) de a declara neconstituţională legea ce oferea statut special limbii ruse.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit diplomatului român, decizia CC este o dovadă în plus că limba română trebuie să fie cunoscută de toţi cetăţenii care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova.

„În declaraţia de independenţă (a Republicii Moldova), elementul central a fost tocmai aspectul legat de limbă, de cultură, de tradiţii, aceste elemente au făcut posibilă separarea de fostul imperiu.

Decizia de astăzi tocmai asta recunoaşte, faptul că limba de stat în Republica Moldova trebuie să fie vorbită în egală măsură de absolut toţi. Asta nu înseamnă o lipsă de respect faţă de ceilalţi care vorbesc o altă limbă. Nu înseamnă o lipsă de respect faţă de minorităţile naţionale”, a declarat Daniel Ioniţă în timpul emisiunii „Punctul pe Azi”.

În plus, diplomatul a subliniat că legea privind funcţionarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova venea să divizeze şi mai mult societatea pe criteriul identităţii naţionale şi cel al limbii vorbite.

„Trebuie să găseşti modalitatea de a ţine societatea unită, iar elementul de limbă trebuie să fie cel unificator, nu cel care separă. Menţinerea acestei legi ar fi însemnat o reîntoarcere în trecut”, a punctat diplomatul român.

Amintim că Curtea Constituţională a declarat neconstituţională legea ce oferea statut special limbii ruse. Legea cu privire la funcționarea limbilor a fost adoptată de Parlament în decembrie 2020 și spune că documentele trebuie traduse în limba rusă, plăcuțele cu denumirile instituțiilor, organizațiilor și întreprinderilor să fie scrise în română și rusă; iar denumirea produselor – în rusă și română. AICI pot fi consultate prevederile legii.

Precizăm că, pe 16 decembrie 2020 s-au adoptat mai multe proiecte în grabă, până la miezul nopții, ședința din fiind ultima din sesiunea de iarnă a Legislativului.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button